Négygyerekes, kötekedő családapa akart muszlimokat gyilkolni bosszúból Londonban

június 19. 23:37

Mindenkit meglepett, hogy a 47 éves Darren Osborne a merénylő. Szombatig semmi jele nem volt benne az iszlám gyűlöletének.

Visszhangzott az utca a veszekedésektől – fest nem túlságosan hízelgő képet az egyik szomszéd Darren Osborne-ról. A Cardiffban élő 47 éves négygyerekes családapát hétfő délután nevezték meg a brit hatóságok a hétfői londoni merénylet elkövetőjeként. Fehér furgonjával nem sokkal éjfél után hajtott az imáról éppen hazatérő muszlimok közé a Finsbury Parkban. Merénylete egy ember életét követelte, 11-en pedig megsérültek. Osborne-t a feldühödött tömeg elkapta, és csak a helyi imám közbelépésén múlott, hogy nem lincselték meg. „Minden muszlimot meg akarok ölni!” – kiabálta, amikor először ártalmatlanították, őrizetbe vétele után pedig kaján vigyorral integetett a tömeg felé.

Fotó: Rex Features

Osborne Szingapúrban született, de a családja Weston-super-Mare-ből származik, a sajátjával pedig Wales fővárosába költözött, amelynek az egyik vörös téglából épített házakkal szegélyezett zsákutcájában ma házkutatást tartottak a biztonsági erők.  A brit média a férfi több szomszédját is megszólaltatta, a nyilatkozataikból kirajzolódó kép szerint pedig Osborne a hétköznapokban kedves ember volt, akit néha a magánéleti válsága miatt elragadott az indulat. A kevésbé hízelgő tanúvallomások szerint Osborne sokszor kiabált a négy gyerekével, és szívesen veszekedett az élettársával is. Pár hónapja már nem éltek együtt, de ez hallhatóan egyiküket sem nyugtatta meg, mert visszhangzott az utca, amikor találkoztak és mindenki előtt egymásnak estek néha. Az élettárs, a 42 éves Sarah Andrews egyébként séfként dolgozik egy közeli étteremben, a Black Griffinben.

A magánéleti válság okozta feszültségből Osborne-on máskor semmi nem látszott. Kedvező színben tüntette fel az egyik muszlim szomszédja, Khadijh Sherazi is, szerint most hétvégéig minden rendben volt a férfival. Sokszor tűnt fel az utcán, miközben a család két spánieljét sétáltatta, a háza kertjében pedig bungalót épített, ahova a gyerekek néha behúzódhattak az eső vagy éppen a hőség elől, és néha bulikat rendezett, amelyeken énekléssel szórakoztatta a barátait.

Fotó: Tolga Akmen/AFP

Ennek az alapvetően kiegyensúlyozott embernek az imázsa foszlott szét muszlim hitre áttért walesi családanyaként Sheraziban egyik pillanatról a másikra, amikor  a két gyereke szombaton azzal szaladt haza, hogy Osborne vakarcsnak nevezte őket. „Azt hittük, kutyákról beszél. Nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget, mert máskor normálisnak tűnt” – mesélte a Guardian riporterének a két gyerek. Aznap este Osborne-t kidobták az egyik közeli kocsmából, a Hollybushból is, amiért nyilvánvalóan csontrészegen elkezdte szidni a muszlimokat és az ígérte, hogy „kárt fog okozni” nekik. Azt, hogy miből él, senki nem tudta megmondani, csak annyit láttak, hogy Andrews olyasvalaki, aki keményen dolgozik. Négy gyerekük közül a legidősebb 16, a legfiatalabb 5 éves.

Osborne-nal a közelmúltig nem volt gond egy másik szomszéd,  Saleem Naema szerint sem. Az ötvenéves taxisofőr az Independentnek arról mesélt, hogy a férfi mindenben a segítségükre volt, tudván, hogy ő és a családja is muszlim. Akik kevésbé ismerték, azok inkább az agresszív, kötekedő énjére emlékeznek – a Metro kérdésre valaki frappánsan csak faszkalapnak nevezte –, de ettől függetlenül kivétel nélkül mindenkit meglepett, hogy Osborne hajtott bele a tömegbe Londonban hétfő éjjel. Az életét valószínűleg a Finsbury Park mecsetjének az imámja, Mohammed Mahmoud mentette meg, aki többedmagával megfékezte az Osborne-ra ráugrani készülő tömeget. „Már ütötték és rúgták, amikor közbeléptem. Nem egyedül választottam szét őket” – mondta a sietve hősnek kikiáltott Mahmoud az Independentnek.


A merénylethez használt furgont Osborne a Cardifftól 24 kilométerre fekvő Pontyclunban bérelte 80 fontért, majd az innen 240 kilométerre fekvő London felé vette az útját. Most terrorcselekményre való felkészüléssel, gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolják. A házkutatás során nem találtak arra utaló jelet, hogy kapcsolatban állna szélsőjobboldali szervezettel, a Twitteren azonban követője volt Paul Goldingnak és Jayda Fransennek, a szélsőjobboldali Britain First párt két vezetőjének. Ben Wallace, a belügyminisztérium belbiztonságért felelős államtitkára eközben elmondta, a merénylő korábban nem került a hatóságok látókörébe.

Fotó: Rex Features

Osborne két héttel azután hajtotta végre a merényletet, hogy június 5-én három szélsőséges iszlamista a tömegbe hajtott a brit főváros központjában lévő London Bridge-en, aztán a furgonjukból kiszállva válogatás nélkül elkezdték megkéselni az útjukba kerülő embereket. Támadásukban hét ember vesztette életét.

Korábban, május 22-én a manchesteri városi arénában Ariana Grande amerikai popénekesnő koncertje után robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, 22 embert rántva magával a halálba, március 22-én egy magányos merénylő Londonban a Westminster hídon először járókelők közé hajtott, majd kocsijával a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett késsel támadott. Három embert – két járókelőt és egy rendőrt – ölt meg,  mielőtt lelőtték volna. A merénylethullám miatt a Hope not Hate antifasiszta szervezet attól fél, hogy Nagy-Britannia erőszakspirálba süllyed, amelyben terrorra terror lesz a válasz. Theresa May miniszterelnök hétfő délután sietve meg is ígérte, hogy a kormánya ki fog irtani mindenféle szélsőséges és gyűlöletkeltő ideológiát a brit társadalomból – beleértve az iszlám gyűlöletét is.

Az ITV Newsnak sikerült szóra bírnia Osborne anyját és a nővérét is. A 72 éves Christine Osborne annyit mondott, a fia „bonyolult” ember. „Nem akarom megvédeni. Ez nem olyasmi mint egy bankrablás” – tette hozzá megtört hangon. Ezt hangsúlyozta a merénylő nővére, az 50 éves Nicola Osborne is. Szerinte a „sajnálom” szó nem az, amelyet most használni lehet, azt viszont kizárta, hogy az öccsét érdekelte volna a terrorizmus.