Napi 11 órás gyerekmunkával készülnek az iPhone X-ek

2017. november 22., 17:23

Szerző:

Egyes megrögzött iPhone-rajongók minden új szériánál elképesztő pénzt és időt fektetnek abba, hogy elsőként megszerezzék a legújabb modellt. A még viszonylag friss iPhone X gyártása késett, így a boltokba is csak később került az Apple csúcskészüléke.

És ez nem a sorokon dolgozó munkásokon múlott. A Financial Times utánajárt annak, hogy az Apple első számú beszállítója, a kínai Csengcsouban található Foxconn gyára illegálisan foglalkoztatott gyakornokként tanulókat, hogy a megrendelést időben teljesíteni tudja.

Kemény munka a Foxconn gyárában
Fotó: Twitter/CGTN

Ez körülbelül háromezer diákmunkást jelent, akik egy csengcsoui középiskola tanulói. Páran közülük hajlandók voltak – ugyan név nélkül – nyilatkozni, és elmondták, hogy napi 11 órát robotolnak a Foxconn gyárában. Az nem derült ki, hogy egy héten pontosan hány napot dolgoznak, de az igen, hogy a kínai törvénnyel is szembemennek, mivel a gyakornokok legfeljebb heti negyven órában foglalkoztathatók. És a fiatalok annyit elárultak: ennél többet dolgoznak.

Az Apple a riport után hevesen védekezett. Az egyik menedzser levélben közölte a Quartz.com-mal, hogy a fiatalok önként vesznek részt a munkában, amiért kompenzálják is őket, és csak nagyon kis részét teszik ki a teljes dolgozói állománynak. Azt azonban beismerte, hogy tudnak arról, hogy hosszabb munkanapokat töltenek ott, mint azt a törvény engedné, ezért kollégáik a helyszínre mentek, hogy „segítsék a menedzsereket a megfelelő munkaelosztásban”.

Ez nem az első eset, hogy az Apple-t azzal vádolják, nem megfelelő munkakörülmények között készülnek a termékei. Éveken át küzdött egy kínai jogvédő szervezet az ellen, hogy egyes gyárakban ne dolgoztassák havi 150 túlórával a dolgozókat, megfelelő védőruházatot kapjanak, és ne foglalkoztassanak potom pénzért diákmunkásokat. Egy másik beszállítónál, a kínai Pegatronnál a szervezet 18 év alatti gyerekeket is talált, akik a felnőttekhez hasonló körülmények között és azonos munkaórában dolgoztak.

Az Apple erre azt válaszolta a Quartz.com-nak, hogy mindent megtesznek, hogy a beszállítóiknál dolgozókkal is tisztelettel bánjanak. Bármit is jelentsen ez...

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.