Nagyszabású pokolgépes merényletre készültek Barcelonában a merénylők

2017. augusztus 22. 18:57 - szerző: MTI

A még élő gyanúsítottak magánzárkába kerülnek.

Eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készültek elkövetni a barcelonai és a cambrilsi merényletekért felelős terroristasejt tagjai – ismerte be a spanyol központi büntetőbíróságon (Audiencia Nacional) tett vallomásában az egyik őrizetbe vett tag. Ezt a csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merénylet előtti éjszaka, az alcanari házrobbanásban megsérült, majd azt követően negyedikként őrizetbe vett Mohamed Houli Chemlal erősítette meg a bíróságon. Chemlal helyi idő szerint kedd reggel, a további három gyanúsítottal együtt érkezett meg a központi büntetőbíróságra.

Bírósági források szerint Houli egy órán keresztül beszélgetett az ügyben eljáró Fernando Andreu bíróval, akinek minden kérdésére válaszolt, és megerősítette azt, amit korábban a katalán rendőrségnek is mondott: a csoport eredetileg egy nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készült elkövetni, valamint azonosította a sejt összes tagját. Az ügyészség később kezdeményezte az őrizetbe vett négy személy előzetes letartóztatásba helyezését. Óvadék nélkül, magánzárkába kerülnek.

Vasárnap Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök bejelentette, hogy az említett alcanari házban a rendőrség százhúsz butángázpalackot talált, amellyel a terrorsejt számos pokolgépes merényletet akart előkészíteni. A Barcelonától kétszáz kilométerre délnyugatra fekvő településen készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában – hangoztatta Trapero.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista a bérelt fehér Fiat furgonjával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben tizennégyen haltak meg és több mint százhúszan megsebesültek, köztük sok külföldi. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt.

Már mind a tizenkét gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket – mondta később Trapero. A tizenöt ember életét követelő barcelonai és cambrilsi merényletekért felelős terrorsejt négy tagját vették őrizetbe, nyolcan viszont halottak: öttel a rendőrség végzett Cambrilsban, ketten pedig, köztük a sejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon Subirats településen.