Nácik fenyegetik a kanadai zsidókat

2017. december 20., 14:22

Szerző:

Fenyegető antiszemita levelet kapott a napokban több zsinagóga Kanadában, a rendőrség kedden vizsgálatot indított a gyűlölet-bűncselekmények ügyében.

Toronto, Montreal, Hamilton, Kingston és Edmonton összesen kilenc zsinagógája kapott a hétvégén egy egyenlevelet, amelyben szerepel az a mondat, hogy „Pusztulniuk kell a zsidóknak!”, valamint egy vérző Dávid-csillagba rajzolt horogkereszt. Szerda este fejeződik be a hanuka, a nyolcnapos zsidó ünnep.

Fotó: CTV News, Montreal

Michael Mostyn, a B’nai B’rith zsidó világszervezet kanadai csoportjának igazgatója közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi években rohamosan nőtt az antiszemita cselekedetek száma az országban: egyebek között számos közintézményre rajzoltak horogkeresztet, illetve egyre elterjedtebb a holokauszt tagadása.

A most elküldött levelek „a nácik propagandáját” idézik fel. Ez egy „összehangolt támadási kísérlet volt a zsidók ellen az ünnep idején” – olvasható a közleményben.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök támogatásáról biztosította a kanadai zsidó közösséget egy Twitter-üzenetében. Leszögezte, hogy az ország „nem tűri el a gyűlölködő, antiszemita megnyilvánulásokat”.

A B’nai B’rith Canada statisztikája szerint tavaly rekordszámú – 1728 – antiszemita incidens történt az országban, 26 százalékkal több, mint az előző évben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.