Milliárdokat lopott el országától a nigériai elnök, Svájc most visszaad 321 milliót

2017. december 7., 14:01

Szerző:

Svájc 321 millió dollárt utal vissza Nigériának – írja a CNN. Az alpesi ország ezzel annak az összegnek egy részét téríti meg, amelyet Sani Abacha volt elnök lopott el a hivatali ideje alatt. A vagyont az elnök fiától, Abba Abachától kobozták el egy büntetőeljárás nyomán. Nigériai hatóságok szerint Sani Abacha államfőként több mint négymilliárd dollárt lopott el elnöksége alatt.

A svájci kormány közleményben jelentette be, hogy felvették a kapcsolatot a nigériai kormánnyal és a Világbankkal a kárpótlás ügyében. A folyamat a Világbank felügyelete és támogatása mellett történik. A visszatérítés célja, hogy a nigériai társadalom legszegényebb rétegét segítsék vele. A nigériai kormány saját közleményében megköszönte nemzetközi partnereinek a segítséget, és megerősítették, hogy tovább folytatják a korrupcióellenes harcot, amely a Muhammadu Buhari elnök által vezetett kormányzat egyik fő célkitűzése.

Fotó: AP/James Fasuekov

„Hálásak vagyunk azért a nemzetközi támogatásért, amit a korrupció ellen folytatott küzdelmünkhöz kapunk. Elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés a siker érdekében. Folytatjuk a munkát, nemcsak a kárpótlás miatt, hanem a korrupció megelőzése érdekében is” – közölte az afrikai ország. 

Svájc eddig körülbelül 700 millió dollárt szerzett vissza az Abacha családtól elkobzott vagyonból. Nigéria közben 480 millió dollárt üldöz, amit korábban az Egyesült Államokba menekítettek ki, de várhatóan csak hosszú jogi procedúra után kaphatja vissza. 

Nigéria egyike annak a négy országnak, amelyet elsőként segít a Vagyon-visszatérítési Globális Fórum.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala becslése szerint 1960 és 1990 között az ország 400 milliárd dollárt veszített a korrupció következtében.