Merkel: Végre egy jó nap a demokrácia számára!

2017. március 16. 13:44

Angela Merkel német kancellár üdvözölte, hogy a hollandiai választásokon a Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért legyőzte az Európai Unió- és bevándorlásellenes Szabadságpártot.

„A hollandok a partnereink, barátaink, szomszédaink. Emiatt rendkívül boldog vagyok, hogy a politikai verseny eredménye nagyon is Európa-párti lett, ami egyértelmű jelzés” – fogalmazott Merkel.

„Azok után, hogy Hollandiának napokon át el kellett tűrnie a Törökország felől érkező, teljesen elfogadhatatlan vádaskodásokat és szemrehányásokat (...) ez végre egy jó nap volt a demokrácia számára” – tette hozzá a német kancellár a Reuters szerint.

A német külügyminiszter Sigmar Gabriel ugyancsak üdvözölte a holland választási eredményeket.

„A következő választáson mi leszünk az elsők”

Megerősítették a közel végleges eredmények a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) győzelmét az előző napi hollandiai választásokon, a liberális konzervatív kormánypárt a leadott szavazatok 97 százalékának megszámlálását követően közzétett adatok értelmében 33 helyet nyert el a parlament 150 fős alsóházában.

Ugyan fölényesen győzött a Mark Rutte miniszterelnök vezette VVD, és még a korábbi részeredményeken is javított, így is nyolccal kevesebb képviselője lesz a törvényhozásban, mint eddig.

A választási bizottság tájékoztatása szerint a kormánypárt fő riválisa, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) húsz mandátumot nyert el, ami öttel több az eddigieknél, viszont a párt lényegesen rosszabbul teljesített, mint azt a közvélemény-kutató cégek prognosztizálták.

„Mi voltunk a harmadik legnagyobb párt Hollandiában. Most a második legnagyobb vagyunk. A következő választáson mi leszünk az elsők” – írta a Twitteren a PVV vezetője, a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Geert Wilders.

Jelen állás szerint a kereszténydemokrata párt (CDA) és a liberális D66 egyaránt tizenkilenc helyet szerzett az alsóházban. A környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) és a szocialista párt tizennégy-tizennégy, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) kilenc, a Keresztény Unió (CU) pedig öt mandátumhoz juthat – írja az MTI.

Négy párt koalíciójára lesz szükség

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtök délelőtt gratulált Mark Rutte holland kormányfő „sokak számára inspiráló” választási győzelméhez. „A holland nép túlnyomórészt az európai értékekre szavazott, a szabad és toleráns társadalmakra egy virágzó Európában” – írta a brüsszeli testület vezetője.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet jelentése szerint a részvételi arány rendkívül magas, több mint nyolcvanszázalékos volt. A hivatalos végeredményt csak március 21-én teszik közzé.

Szakértők arról számoltak be, hogy négy párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz, amelyhez legalább 76 képviselői helyre van szükség. A helyi sajtó értékelése szerint a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, mellettük a Zöld Baloldal vagy a Munkapárt jöhet még szóba.

A PVV támogatottságának visszaesését a fősodorbeli pártok kiszámíthatósága mellett elemzők azzal is magyarázzák, hogy sokan elveszett szavazatnak tartották a Szabadságpártra leadott voksukat, minthogy Wilders nézetei miatt a PVV várhatóan nem tudna egyetlen másik párttal sem koalíciót kötni.

Hollandia után az Európai Unió két másik alapító tagállamában, Franciaországban és Németországban is választásokat tartanak idén, sokan attól tartanak, hogy ezek a populista, EU-ellenes pártok megerősödését fogják eredményezni.