Meredeken emelkedik a görögországi tűz áldozatainak a száma, sokan ölelkezve várták a halált

2018. július 25., 13:51

Szerző:

Szerda reggel 79-re emelkedett a Görögország főváros körüli régiójában, Attikában hétfő pusztító tűz halálos áldozatainak a száma, a mentőegységek rengeteg eltűntet keresnek – jelentették be a helyi hatóságok. 

A legtöbben az Athéntól 30 kilométerre  fekvő Matiban vesztették életüket, amelyet kísértetvárossá változtattak a lángok. Itt most mindent hamuszőnyeg borít, az utcákon kiégett autók csontvázát és koromtól feketéllő épületfalakat lehet látni. Matitól nem messze, Rafinában 280 tűzoltó küzd a lángok ellen és fojtja el a tűzfészkeket. Még 200 tűzoltó Agioi Theodoriban helikopteres támogatással oltja a tűzet.

Erdőtüzek Görögországban
Fotó: MTI/EPAVaszilisz Pszomasz

A tűznek eddig 187 sérültjéről  tudnak, közülük még 82-t kórházban kell ápolni. Közülük mintegy egytucatnyian gyerekek, tíz embert válságos állapotban vittek be. Magyar áldozat nincs, lengyel viszont van, egy anya és a fia akkor vesztette életét, amikor a csónakjuk menekülés közben Mati partjainál felfordult a háborgó tengeren.

Az eltűntek számáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos információkat, ami azt jelenti, hogy a halálos áldozatok száma akár száz fölé is nőhet.

Túlélők vallomása szerint a lángok teljességgel váratlanul törtek rájuk. Nem láttuk a tüzet. Fújt a szél, fel sem foghattuk, mi történik – mesélte Anna Kiriazova az AFP hírügynökségnek. Az 56 éves nő és a férje életét valószínűleg az mentette meg, hogy bezárkóztak a házukba, és nem próbáltak meg a füstfüggönyön át menekülni a tűz elől. Bár sokan a tenger felé kezdtek el rohanni, hogy a vízben találjanak oltalmat – a mentőegységek 700 embert halásztak ki a hullámokból – sokan nem értek célt. Kedd délelőtt 26 ember szénné égett holttestét találták meg Mati mellett egy sziklák szegélyezte tengerparti részen. A mentőegységek feltevése szerint a tenger közelsége miatt menekültek errefelé, de a füstfüggöny miatt nem vették észre, hogy a sziklákról honnan vezet az út le a vízig. Mindössze harminc méterre voltak a víztől. Egy lány a halálba ugrott. Tudták, hogy közeleg a vég. A 26 ember közül a legtöbben összeölelkeztek a haláluk előtt – mondta el egy mentő, Vasszilisz Andriopulosz. 

Athén egét szürke füstfelhő borította a tűz miatt. Még a napot is eltakarta egy időn át.

A zászlókat most országszerte félárbocra eresztették, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Ami a tűz okait illeti, a miniszterelnök azt sem zárta ki, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Görögország történetében ez a legtöbb emberéletet követelő tűz. Legfiatalabb áldozata mindössze hat hónapos volt. 2007-ben 77 ember halt meg, amikor Evia mellett felcsapták a fejüket a lángok.

Hétfőn három helyen ütött fel a fejüket a lángok Athén közelében . Az első tűz a görög fővárostól 45 kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen kezdett el terjedni, amiben jelentős szerepet játszhatott a 38 fokos hőség. A tengerparti Kinetából a haditengerészet mentette ki a strandról. A Athén és Korinthosz közötti autópálya forgalmát átmenetileg leállították a lángok miatt.