Megrögzött nácivá vált a börtönben a norvég tömeggyilkos

2017. január 11. 20:41

Egyre szilárdabban hisz szélsőjobboldali nézeteiben és a fehér felsőbbrendűségben, emiatt továbbra is komoly fenyegetést jelent a társadalomra Anders Behring Breivik – jelentette ki a norvég legfőbb ügyész.

A tömeggyilkos Breivik 2011 júliusában 77 embert gyilkolt meg két helyszínen. Oslóban, a kormányzati negyed közelében autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, majd rendőregyenruhában áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte lelőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéves fiatalokat.

A Reuters tudósítása szerint a norvég legfőbb ügyész sürgette annak a bírói végzésnek a visszavonását, amely enyhítette Breivik elszigeteltségét a börtönben. A Breivikről decemberben készült pszichiátriai szakvélemény szerint a férfi egyre jobban hisz az összeesküvés-elméletekben és kapcsolatba akart lépni a börtönben lévő szélsőjobboldali elítéltekkel, annak érdekében hogy szabadulásuk után radikális csoportot alakítsanak. A szakvélemény szerint a terrorista egyre inkább meg van győződve arról, hogy helyesen cselekedett, amikor megölt 77 embert.

Breiviket a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, 21 év fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtották.