Megölték Ali Abdullah Szálehet, Jemen volt elnökét

2017. december 4., 17:53

Szerző:

Megölték Ali Abdullah Szálehet, Jemen korábbi elnökét– írja a CNN. Ezzel szertefoszlott a remény is, hogy a térségben évek óta húzódó konfliktusokat is sikerül rendezni. Száleh azután halt meg, hogy az őt támogató csapatok és a húti felkelők napok óta utcáról utcára vívtak harcot a fővárosban, Sanaában. A CNN-t Száleh egy közeli bizalmasa értesítette, de a hírcsatorna birtokába egy felvétel és videó is került, amelyen a volt elnök holttestét lehet látni.

A hútik által vezetett belügyminisztérium közleményt adott ki, amiben bejelentették a volt államfő halálát. Ebben ezt írták, hogy az „áruló” milíciákat felszámolták, a vezetőjüket pedig megölték.

Száleh halála előtt két nappal szakított korábbi húti szövetségeseivel, és bejelentette, hogy itt az idő lezárni a múltat. Azzal a szaúdi-vezette koalícióval kívánt szövetkezni, akik 2015-ben katonai beavatkozást hajtottak végre Jemenben. A koalíció örült a lépésnek, légierejével támogatta is Száleh egységeit a kegyetlen harcokban.

Annak ellenére, hogy Száleh győzelme biztosnak látszott, a hútik visszavágtak, méghozzá keményen, és egyúttal kiegyenlítették a hatalmi felállást Jemenben. Ez – hívta fel a figyelmet Adam Baron Jemen-kutató, az Európai Tanács Külügyi kapcsolatainak szakértője és szanaá-i képviselője – nem nem a békét segíti elő.

Fotó: AP/Hani Mohammed

Az ENSZ szombaton sürgette, hogy minél hamarabb üljenek tárgyalóasztalhoz az érintett felek, és kezdjék meg a béketárgyalásokat.

Megismételjük álláspontunkat, hogy csak politikai úton lehet rendezni a jemeni konfliktust – közölte a jemeni különmegbízott Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Úgy tűnt, hogy a korábbi államfő szakítása szövetségeseivel áttörést hoz a több mint két éve tartó polgárháborúban, és megtöri a háborús patthelyzetet, de a . Azonban hatalmas felháborodást idézett elő Szanaában, ahol Száleh is élt. A majdnem öt millió lakosú főváros az elmúlt 24 órában élte át a legkegyetlenebb harcokat a polgárháború kitörése óta. A város szüntelen utcai harcoktól, robbanásoktól volt hangos, az iskolák és kórházak bezárták kapuikat.

Az elmúlt öt napban legalább 125 ember halt meg, további 238 pedig megsérült. A kórházak üzemanyagellátása akadozik, mert az ország semmilyen kereskedelmi importot nem bonyolít. Nemzetközi megfigyelők szerint a jemeni lakosság háromnegyede humanitárius segítségre szorul. 17 millió ember élelmezése bizonytalan, 8,4 milliót az éhezés veszélye sújt. 

Száleh 1978-ban lett Észak-Jemen elnöke, 1990-ben az ország egyesítését követően az egész államé. 2012-ben vált meg pozíciójától.