Megérkeztek Dagesztánba a Szíriából hazatérő első orosz katonák

2017. december 12., 10:51

Szerző:

Megérkezett Dagesztánba a Szíriából hazatérő orosz katonákat szállító első két repülőgép – jelentette kedden a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.

Az orosz védelmi minisztérium az Interfax hírügynökségnek megerősítette, hogy a déli katonai körzet katonai rendész zászlóalja az észak-kaukázusi Mahacskalába érkezett. Az alegység május óta felügyelte a tűzszünetet a feszültségcsökkentési övezetekben, és biztosította a humanitárius segélyszállítmányokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendelte a szíriai orosz csapatok részleges kivonásának megkezdését. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter később közölte, hogy a csapatkivonás megindult.

Szergej Szurovikin vezérezredes, az orosz légierő parancsnoka, aki korábban a szíriai csapatkontingens élén állt, hétfőn a hmejmími orosz támaszponton azt jelentette Puytinnak, hogy első lépcsőben 25 repülőgép és helikopter, egy különleges egység, egy katonai kórház és egy katonai rendészalakulat hagyja el Szíriát.

Az arab országban a részleges csapatkivonás után is tovább működik majd az orosz békéltető központ, valamint a hmejmími orosz légi bázis és a tartuszi haditengerészeti támaszpont. A művelet nem érinti a légierő nagy részét, a légvédelmet és a Szíria aknamentesítésében részt vevő műszaki alakulatokat.

Oroszország 2015. szeptember 30-án avatkozott be a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök kormányzatának oldalán, megfordítva ezzel a háború menetét. Moszkva légi, vezérkari és diplomáciai támogatással, valamint hírszerzéssel, különleges egységekkel, katonai tanácsadókkal, fegyverszállításokkal és humanitárius segélyekkel támogatja Damaszkuszt.