Megdöbbentek az Európai Néppártban, Orbán Viktor tud olyan keresztény értékről, amelyről Ferenc pápa sem

2019. március 21., 10:40

Szerző:

Szerda délután az Európai Néppárt brüsszeli küldöttgyűlése hatalmas többséggel, 190 szavazattal mindössze 3 ellenében felfüggesztette a Fidesz tagságát, a hosszúra nyúló vitában pedig felszólalt Gabrielius Landsbergis volt litván EP-képviselő is. Ő annak a Haza Unió – Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD) elnöke, amely a 13 EPP-tagpárt egyikeként kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, és a következő beszédet mondta el:

– Hölgyeim és uraim, ma a hasznos idióták képviselőjeként szólalok fel, és bocsánatot kell kérnem, ha a szavaim durvának tűnnek. Mélyen tisztelem Magyarországot és a magyarokat, akik együtt harcoltak velünk a kommunizmus ellen és győztek. Miniszterelnök úr, ön azt állítja, hogy a Fidesz és az én pártom,  a Haza Unió – Litván Kereszténydemokraták között hosszú idő óta nézetkülönbségek feszülnek a migrációval és a keresztény értékekkel kapcsolatban. Ezen megdöbbentem. Talán vannak olyan keresztény értékek, amelyeket nem Ferenc, hanem valamilyen más pápa hirdet, csak én nem tudok róluk. (...)

Keresztényi szeretet, a mások iránti részvét, az igazság folyamatos keresése – úgy vélem, ezek azok az értékek, amelyekre az Európai Néppárt és az Európai Unió épül, és nem hiszem, hogy ezt illetően nézetkülönbségek feszülhetnének közöttünk. De ha ön megpróbálja azokat a hazugságokat beállítani értéknek, amelyekre a birodalma épül, lesznek nézetkülönbségeink. 

Tudom, a migráció nehéz kérdés, de ha jól értem, amit Ferenc pápa írt, segítenünk kell azokon, akik szükséget szenvednek,  legalábbis segítséget kell nyújtanunk nekik annyira, hogy magukon segíthessenek. (...) Orbán Viktor választásokat akar nyerni, ezért ellenségekre van szüksége. Ebben az esetben mi vagyunk az ellenség, és mivel nem ellenkeztünk, nem álltunk ellen, azt hitte, győzelmet aratnia könnyű lesz. De talán van egy vészjósló terve egy nem liberális európai rend megteremtése, és ez részemről nincs rendben. Én azt ígértem a választóimnak, hogy Litvánia és Európa Unió megerősítésén fogok dolgozni. Nem fogom tétlenül nézni ezt – hangzott  Gabrielius Landsbergis beszéde.