Megbukott a bizalmi szavazáson az osztrák kormány az ibizai videó miatt, hiába nyert Sebastian Kurz pártja EP-választást

2019. május 27., 17:31

Szerző:

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár és néppárti vezetésű kormánya hétfőn Ausztria parlamentjében, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról. 

Az alkancellár a videó bemutatása után egy nappal már le is mondott posztjáról. A 2017 júliusában készített felvételen ugyanis az látható és hallható, hogy Heinz-Christian Strache magukat orosz vállalkozónak kiadó személyekkel egyeztetett arról, hogy vegyék meg a pártja számára a legolvasottabb osztrák lapot, cserébe zsíros közbeszerzéseket ígért. Orbán Viktor politikai szövetségese az oroszokkal tárgyalva is azt mondta, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne Ausztriában, mint amilyet Orbán teremtett Magyarországon. Azóta kiderült az is, hogy egy osztrák ügyvéd és egy német magánnyomozó koordinálhatta azt az akciót, amelynek köszönhetően rögzíteni tudták a felvételeket Ibizán. 

444 azt írja, hogy a szociáldemokrata SPÖ elnöksége vasárnap este döntötte el, hogy hétfőn nem csak Sebastian Kurz kancellár ellen szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, hanem az egész kormány ellen. Az országban kormányválság alakult ki a videó bemutatását követően, a kormánykoalíció összes minisztere lemondott. Május 22-én pedig Alexander Van der Bellen köztársasági elnök beiktatta az új minisztereket. Az SPÖ elnöksége vasárnap viszont arról is döntött, hogy az FPÖ-s miniszterek helyére beültetett szakértőket is leszavazzák.

Osztrák kormányválság
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Vasárnap az EP-választáson az osztrák pártok, amelyek 18 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, az alábbi eredményeket érték el:

  • Kurz pártja, az ÖVP (Osztrák Néppárt) 35,4 százalékot,
  • a szociáldemokrata SPÖ 23,6 százalékot,
  • a bukott Strache pártja, az FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) 18,1 százalékot,
  • az osztrák zöldek, a Grüne 13 százalékot,
  • a liberális NEOS 8,1 százalékot.

Ausztria államfőjének most kancellárt kell kineveznie olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig. Az előrehozott választás várhatóan szeptemberben lesz.