Meg akarta igazítani a nadrágját, a rendőr azonnal lelőtte

2017. december 8., 16:14

Szerző:

Felmentették azt az arizonai rendőrt, aki még 2016-ban agyonlőtt egy fegyvertelen férfit szállodai szobája előtt. Az esetről videó felvétel is készült, amelyet most hozott nyilvánosságra a helyi rendőrség. (A videó egyesek számára felkavaró lehet.)

Philip Mitchell Brailsford
Fotó: Mesa Police Departmen

Philip Mitchell Brailsford a 26 éves kétgyerekes apát, Daniel Shavert lőtte le Phoenixben. Azután vezényelték ki, hogy a helyi rendőrség riasztást kapott, amiért egy férfi állítólag fegyverrel hadonászott a La Quintana Hotel egyik erkélyén.

A videófelvételen látszik, hogy Shaver zokogva térdel a rendőrök előtt és magasba emelt karokkal kéri, hogy ne öljék meg. Shavert felszólították, hogy jöjjön ki a szobájából, feküdjön arccal lefele a földre és ne tegyen semmilyen hirtelen mozdulatot - különben lelövik.

Ezután az látszik, hogy Shaver a rendőrök utasítására elkezd mászni feléjük. Koordinálatlanul mozgott, kúszás közben pedig az egyik karjával hátranyúlt övéhez. Alig néhány tizedmásodperccel később Brailsford tüzet nyitott

Shaver teste mellett nem találtak fegyvert, a szobájában hagyta. A két puskához amúgy munkájából kifolyólag volt engedélye, hiszen kártevők irtásával foglalkozott. Családja a bíróságon nemes egyszerűséggel azt állította, hogy a lelövése kivégzés volt. Miután kihirdették az ítéletet, miszerint a rendőr nem bűnös, több hozzátartozója is idegösszeomlást kapott.

Brailsford ügyvédje azzal érvelt, hogy a rendőrnek egy másodperce volt, hogy értékelje a helyzetet és a mozdulat alapján úgy ítélte meg, hogy veszélyben az élete.

Az esetet kivizsgáló nyomozó vallomása szerint valóban gondolhatta úgy a rendőr, hogy Shaver egy pisztolyért nyúl, de a felvétel alapján arra is rájöhetett volna, hogy a férfi a kúszás közben lecsúszott rövidnadrágját akarta megigazítani. A nyomozó azt is mondta, semmi olyat nem látott Shaver viselkedésében ami okot adott arra a rendőröknek, hogy féljenek a közelébe menni és megbilincselni.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.