Matteo Salvini szerint Olaszországot elárulták, ő forradalmat hirdet

2019. szeptember 15., 18:30

Szerző:

Demokratikus, forradalmi ellenállásra szólította fel az  olaszokat az „Olaszországot eláruló és rabszolgává tevő” új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén a lombardiai Pontidában vasárnap. Beszéde elején olaszul, franciául, németül és angolul is megismételte, hogy az olasz nép senkinek sem a rabszolgája.

A Liga vezetője kijelentette, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök „eladta” Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és azért nyitotta meg a kikötőket, mert ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott  - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem 60 millió olasz ellen" cselekszik. – Olaszország nem alamizsnát kér, hanem jövőt akar adni fiataljainak!-–hangoztatta.  Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya az olasz nép árulója. Miközben a senki által meg nem választott Conte-kormány a hatalmat és a bársonyszékeket választotta, a Liga a hamarosan ismét győztes és igazi Olaszországot képviseli. Kifejtette, hogy a baloldal migrációs politikája „rabszolgatartó, rasszista, gyarmatosító”, mivel szerinte emberek százezreit kényszeríti Afrikából Európába, hogy kizsákmányolja őket, ezzel egy időben „feláldozza” az európai népek nemzeti identitását, kultúráját, történelmét. – A nem keresztény Európa nem Európa. Ha a feleségedet és lányodat burkával akarod lefedni, menj vissza hazádba! - üzente a migránsoknak Salvini. Bejelentette, hogy ha a jelenlegi olasz kormány eltörli az utóbbi egy évben bevezetett migrációs szigorítást, a Liga népszavazást kezdeményez ennek fenntartására.

Olasz kormányválság Matteo Salvini
Fotó: ANGELO CARCONI

A Liga vezetője emlékeztetett, hogy az Európai Unió a népek közösségeként alakult meg, nem pedig a „bankok és pénzügyi hatalmak” Európájaként. Úgy vélte, Enrico Berlinguer, a volt Olasz Kommunista Párt (PCI) egykori főtitkára „forog a sírjában”, amikor látja, hogy a most kommunisták a bankokkal és nem a munkásokkal vannak jóban.

Salvini beszéde végén arra kérte a nagygyűlés résztvevőit, fogják meg egymás kezét, és emeljék magasba. Majd bejelentette, hogy a Liga Olaszország „demokratikus, büszke és forradalmi felszabadítására” készül a munkát és a biztonságot helyezve a középpontba. Hozzátette, hogy a Liga megnyitja kapuit minden olasz előtt, aki csalódott a mostani kormányban vagy a többi pártban.

A Liga vezérének szavait sajtóbecslések szerint 80 ezren hallgatták Pontida mezején, az egykori Északi Liga megalakulásának jelképes helyszínén, ahol a párt 1990-től minden évben nagygyűlését tartja. Pontidában alakult meg a 12. században az úgynevezett Lombard Liga I. Frigyes Barbarossa (Rőtszakállú) német-római császárral szemben.

Salvini júliusig lehetett Olaszország belügyminisztere. A saját hatalmi intrikáiba bukott bele, amikor bizalmatlansági indítvánnyal fenyegette meg a Liga és az M5S által alkotott koalíciós kormányt,  a technokrata miniszterelnök, Conte ugyanis lemondott, az M5S pedig a Demokrata Pártban talált egy új koalíciós partnert a Liga helyett. Salvini előrehozott választásokat szeretett volna, egy ilyen megméretést ugyanis nagy valószínűséggel a Liga nyerne. Kiesésével a hatalomból Orbán Viktor jelentős szövetségest veszített a bevándorlás elleni harcban,