Már hat embert letartóztattak a venezuelai elnök elleni merénylet miatt

2018. augusztus 6., 14:04

Szerző:

Már hat embert letartóztattak a Nicolas Maduro, venezuelai elnök ellen elkövetett merénylet miatt - írja a CNN.

Az államfő egy caracasi katonai felvonuláson szólalt fel, amikor a robbanószerrel ellátott pilóta nélküli repülőgépek (drónok) feltűntek a tömeg felett az Avenida Bolivar sugárúton. Egyelőre nem világos, hogy lelőtték vagy idő előtt detonálták őket, de még azelőtt felrobbantak, hogy odaértek volna a pódiumon éppen beszédet tartó elnökig és kíséretéig.

A videófelvételeken az látszik, hogy Nicolas Maduro és a mögötte álló tisztségviselők riadtan az égre néznek a detonáció hallatán, a tömegben pedig kitör a pánik, mindenki fejvesztve menekül. Az elnök ép bőrrel megúszta a merényletkísérletet, hét ember viszont megsérült – jelentette be később Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter.

A merényletért egy Soldados de Franelas nevű szervezet vállalta a felelősséget, a Twitteren azt írva, hogy az elképzeléseik szerint két drónon C4-et akartak detonálni az elnök feje felett.

Maga Maduro szélsőjobboldali szervezeteknek és a leköszönő kolumbiai elnöknek tulajdonította a támadást. A letartóztatottakat terrorizmussal és gyilkossággal vádolják - mondta vasárnap Nestor Reverol belügyminiszter. Reverol azt is hozzátette, egyikük ellen már elfogatóparancs volt érvényben egy 2017 augusztusi, valenciai katonai bázis elleni támadás miatt. Egy másikat 2014-ben egyszer már letartóztatták egy kormányellenes tüntetésen való részvételéért. A belügyminiszter szerint nem kizárhatóak további letartóztatások.

Venezuelát egy ideje gazdasági összeomlás fenyegeti. A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint az infláció az év végére az egymillió százalékot is el fogja érni, élelmiszert kapni már csak a feketepiacion lehet, és minden annyira drága, hogy az állatkerti ragadozókat már más állatkerti állatok húsával etetik. Sok venezuelai Kolumbiába menekül a helyzet miatt.