Úgy tűnt, hogy már az első fordulóban újraválasztották Szlovénia elnökét, de aztán kiderült, hogy mégsem

2017. október 22., 21:23

Szerző:

Az előrejlések szerint Borut Pahor a szavazatok több mint 56 százalékát kapta a szlovén közszolgálati televízió (RTV) megrendelésére készült felmérés szerint. Az adatokat a csatorna az urnazárás, este hét óra után hozta nyilvánosságra. A közel ezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Pahor a voksok 56,2 százalékát, legesélyesebb ellenfele, a szintén függetlenként induló baloldali Marjan Sarec a szavazatok 22,5 százalékát szerezte meg. 

Az említett két jelölt mellett Romana Tomc, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) jelöltje 10,5 százalékot, míg Ljudmila Novak az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) jelöltje 5,4 százalékot szerzett.  A másik öt jelölt nem érte el az egy százalékot.

Amennyiben a hivatalos eredmények igazolták volna a felméréseket, nem kellett volna második fordulót tartani, aztán kiderült, hogy mégis kell, mert a hivatalban lévő államfő a nem szerezte meg a szavazatok több mint felét.  A szlovén választási bizottság által közzétett adatok szerint Pahor a voksok 47,19 százalékát, legfőbb riválisa, a szintén függetlenként induló baloldali Marjan Sarec a szavazatok 24,91 százalékát szerezte meg 96 százalékos feldolgozottság mellett. Eszerint ők mérkőznek meg az elnökválasztás második fordulójában, amelyet november 12-én tartanak. Pahor a hivatalos eredmények közzététele után tett első nyilatkozatában elismerte, hogy második fordulóra lesz szükség. "Készen álltunk erre az elejétől fogva" - mondta, majd hozzátette, biztos a győzelmében, de keményen kell dolgoznia. 

A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, a teljes részvétel 43 százalékos volt a választási bizottság honlapja szerint.