Majdnem lelövetett egy utasszállítót Vlagyimir Putyin

2018. március 12., 09:24

Szerző:

Sok mindenről beszélt egy közel két órás, új filmben az orosz elnök Vlagyimir Putyin. Többek között arról is, hogy 2014-ben majdnem lelövetett egy utasszállító repülőgépet, mert a nemzetbiztonság azt az információt kapta, bomba van a fedélzeten és a szocsi téli olimpia helyszínére tart.

Fotó: MTI/EPA

A filmet, amelyben a márciusi (elég egyesélyes) választások előtt tették közzé online, Putyin részletesen mesélt a 2014-ben történt incidensről. – Azt mondták, az Ukrajnából Isztambulba tartó gépet eltérítették, és az elkövetők, akiknél bomba van, Szocsiban akarnak landolni.

A nemzetbiztonságiak azt mondták, hogy vészhelyzet esetén az eljárás az, hogy lelövik a gépet. Én pedig azt mondtam, terv szerint járjanak el – mondja a filmben Putyin.

Pár perccel később jött az információ, miszerint egy téves riasztásról van szó, így végül a gép és a fedélzeten lévő utasok megmenekültek. Nem sokkal később Putyin megérkezett a szocsi téli olimpia helyszínére.

A filmben az elnököt az állami televízió egyik vezető bemondója kérdezte, aki nem mellesleg Putyin kampányának sajtófőnöke is egyben. Kondrasov arra is rákérdezett, lát-e olyan lehetőséget, hogy visszaadják Krímet Ukrajnának. 

– Miről beszélünk? Ilyen körülmények nincsenek és nem is lesznek – zárta rövidre az orosz elnök.

A filmből az is kiderül, hogy Valgyimir Putyin nagyapja Lenin és Sztálin magánséfjeként dolgozott a Moszkva közelében fekvő egyik dácsában. Szpiridon Ivanovics Putyin a szovjet vezetésnek főzött egészen 1965-ben bekövetkezett haláláig.