Magyar EP-képviselők az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét kérik számon Jean-Claude Junckeren

2018. szeptember 13., 15:59

Szerző:

Az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség  (RMDSZ) csütörtöki hírlevele által ismertetett levél aláírói - Winkler Gyula és Sógor Csaba erdélyi, illetve Csáky Pál felvidéki EP-képviselő - elítélik, hogy az EB intézményrendszere nem foglalkozik a több mint egymillió aláírással támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokkal.

– Az őshonos kisebbségek több mint ötvenmillió uniós polgár kifejezetten nekik szóló üzenetet vár Brüsszeltől a jövőjükkel kapcsolatos aggodalmuk enyhítésére - mutatnak rá a magyar EP-képviselők.

Amint azt megírtuk, a nevét nem mondta ki, de többször is egyértelműen Orbán Viktort, illetve a kormányát figyelmeztette szerdán Jean-Claude Juncker az utolsó évértékelő beszédében. A politikus az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel.

Fotó: MTI/EPA/Jean-Francois Badias