Magánnyomozó lett, hogy kiderítse, ki ölte meg a legjobb barátnőjét

2018. június 27., 12:08

Szerző:

Sheila Wysocki 1982-ben ismerkedett meg Angela Samotával. Az első napjuk volt a Texasi Egyetemen. Kollégiumi szobatársak és barátok lettek. Két évvel később az akkor 20 éves Angelát brutálisan meggyilkolták. Évtizedek teltek el, de Sheila kitartásának köszönhetően 26 év után meglett a gyilkos.

Angela Samota
Fotó: SOUTHERN METHODIST UNIVERSITY

Sheila a BBC-nek írt esszéjében mesélte el részletesen a történetet, amely meghatározta egész életét. Kezdve azzal a pillanattal, amikor közös barátjuk felhívta, hogy közölje, Angela halott. A fiatal egyetemistára a kora reggeli órákban találtak rá otthonában. Megerőszakolták, majd meggyilkolták. 

Sheila szerint barátnője nagyon vidám, barátságos volt és a kevés nő egyike az informatikai mérnök szakon. Barátságuk nem indult könnyen. Az egyetem első félévében nem voltak túl jóban, mivel Angelának akkor volt egy barátja, akit Sheila nem igazán kedvelt. Miután szakítottak, a két nő barátsága virágzani kezdett.

Angela éjszakákon át tanult, Sheila pedig, mivel diszlexiás, örült, ha túléli a főiskolát. Sheila is barátságos volt, de közel sem a társaság középpontja. Tehát mondhatni, egymás tökéletes ellentétei voltak, és mégis, legjobb barátnők lettek.

A nő az első rendőrségi tanúvállomása alatt megtudta , hogy a nyomozók egy Russel Buchanan nevű férfit gyanúsítanak. Ő négy-öt évvel volt idősebb náluk, mérnökként dolgozott, Angela pedig kapcsolatokat remélt tőle későbbi szakmájához. A gyilkosság éjszakáján az egyetemista és egy barátnője elhívták a szégyellős Russelt táncolni. Így ő volt azon kevesek egyike, aki utoljára élve látta Angelat.

Bevallása szerint Sheila paranoiássá vált. Elkönyvelte magában, hogy Russel a gyilkos, és még magánnyomozásba is kezdett, hogy lebuktassa. Ám a férfi mindvégig és mindenkinek ugyanazt mondta, nem változtatott a történetén. Egy idő után ügyvédet fogadott, és nem volt hajlandó többé együttműködni a rendőrséggel. Sheila szemében ettől csak még gyanúsabb lett. 

Annyira megviselte barátnője halála, hogy soha többé nem ment vissza az egyetemre.Többször találkozott az ügy nyomozójával, számtalan alkalommal ültek le éttermekben újra meg újra átbeszélni az esetet. Olyannyira jóban lettek, hogy amikor Sheila 1988-ban férjhez ment, meghívta a nyomozót az esküvőre.

Sheila és fiai
Fotó: Facebook

Angela meggyilkolása óta aztán eltelt húsz év, Sheilát nem hagyta nyugodni, hogy barátnője halála és az, hogy a gyilkos, az elsőként meggyanúsított férfi szabadlábon van. Egy este otthon volt, éppen a Bibliát olvasta, amikor állítása szerint megjelent előtte Angela. Felkapta a telefont, és hívta a rendőrséget. A nyomozó, aki még az esküvőjén is ott volt, nem fogadta a hívását és nem is hívta vissza. Sheila szerint legalább 700-szor telefonált, de semmi nem történt.

A nő ezért saját kezébe vette az ügyet, és újra nyomozni kezdett. Felkutatta azokat az ügyeket, amelyek Angeláéhoz hasonlók voltak és rendszerezni kezdte az információt. Szabadidős tevékenységét elmesélte lakóközössége biztonsági őrének, aki egyszer megjegyezte neki, hogy kiváló magánnyomozó lenne belőle. Sheilába befészkelte magát a gondolat, és hiába már a negyvenes éveiben járt, közölte férjével, hogy pályát módosít és magándetektív lesz.

Ekkorra a család már Tenessee-ben élt, és az ottani jog szerint ahhoz, hogy valaki magánnyomozó lehessen, szükség van egy cég támogatására és képzésére. Sheilának szerencséje volt, mindkettőt megkapta lakóparkja biztonsági szolgálatától. Levizsgázott és egyre több munkája lett.

Mindeközben persze szakadatlan zaklatta a rendőrséget, és remélte, most hogy magándetektív lett, a nyomozók hajlandóak lesznek vele leülni és együtt dolgozni vele barátnője gyilkossági ügyén. Ez nem történt meg, de makacs kitartásának köszönhetően elérte, hogy legalább újranyissák a döglött aktát. Az ügyet egy nyomozónő kapta meg, aki elmondta Sheilának, számos DNS-minta van a birtokukban, spermanyom és bőr is. Az elemzésre benyújtott bizonyítékoknak végül egy év után eredménye is lett. 2009-ben telefonált a nyomozó Sheilának, hogy közölje vele, a gyilkost elkapták.

Sheila nem ismerte a férfit, hallomásból sem, és mint kiderült, egy sorozatos nemi erőszaktevő, Donald Bess felel Angela brutális haláláért. A fréfi a gyilkosság idején épp feltételesen volt szabadlábon egy erőszak után.

Sheila, aki a nyomozókkal együtt meg volt róla győződve, hogy a szégyellős mérnök volt a gyilkos, több mint húsz év után bocsánatot kért Russeltől, akivel aztán közösen meg is látogatták barátnője sírját.