Letartóztatások a máltai újságírónő meggyilkolása ügyében

2017. december 4., 11:27

Szerző:

Tíz máltait tartóztattak le az oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával kapcsolatban - írja a BBC. Hogy kiket, arról egyelőre nem nyilatkoznak. 

Joseph Muscat miniszterelnök tájékoztatása szerint a nyomozás Marsa, Bugibba és Zebbug környékére összpontosult.

Egy autóba helyezett bombával ölték meg az oknyomozó újságírót.
Fotó: Caruana Galizia blog

Caruana Galiziát október 16-án gyilkolták meg. Felrobbantották a kocsiját. Az 53 éves újságírónő blogját - amelyben magas rangú politikusokat vádolt korrupcióval - országszerte ismerték és rengetegen olvasták.

A gyilkosa előkerítéséért folytatott nyomozáshoz a máltaiak az FBI segítségét is kérték és egy millió eurós nyomravezetői díjat ajánlottak fel.

A nő temetésén több százan vettek részt, kivéve az ország vezető politikusait, akiket a család kitiltott a ceremóniáról. Eddig nyolc európai napilap - köztük a BBC - kérte az Európai Bizottságot, hogy nyomozzák ki az ügyet. Válaszként a bizottság alelnöke, Frans Timmermans felszólította a hatóságokat, hogy semmit se hagyjanak felderítetlenül.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.