Lesújtott a terror Barcelonára, a gázoló furgon sofőrje még szökésben van

2017. augusztus 17. 23:57 - szerző: Ágoston Zoltán

A fehér Fiat kisbusz 70-80 kilométer/órás sebességgel hajtott a járdára a La Ramblán. Eddig tizenhárom halálos áldozatról tettek bejelentést a hatóságok. Korábbi közlésekkel ellentétben lehet, hogy a merényletnek magyar sérültje vagy halottja is van. Két embert őrizetbe vettek, de folyik a hajtóvadászat, a furgon sofőrjét még nem kapták el. A célja láthatóan az volt, hogy minél több embert elgázoljon.

Lesújtott a terror Barcelonára. A katalán főváros központjában, a világhírű La Rambla sugárúton csütörtök délután egy kisbusz felhajtott a járdára, és elgázolt mindenkit, aki az útjába került. Azután, hogy a járműve megállt, a furgon sofőrje gyalog menekült a helyszínről.

Fotó: AP

Érkezett egy hír arról is, hogy két felfegyverzett férfi hatolt be egy közeli bárba, a Luna Istanbulba túszokat ejteni, és állítólag lövések dördültek a Corte Inglés nevű közeli ruhaüzletben, de ezt a hatóságok később cáfolták.


Hatósági közlések – Joaquim Forn katalán regionális belügyminiszter – szerint a merényletnek egyelőre tizenhárom halálos áldozata és száz sérültje van, de a halottak száma még nőhet, több embert ugyanis válságos állapotban szállítottak kórházba. Egy szemtanú, egy taxisofőr az El Paísnak azt mondta, a kisbusz 70-80 kilométer/órás sebességgel hajtott fel a járdára, cikkcakkban haladt, a sofőrjének láthatóan az volt a célja, hogy minél több embert üssön el. Hatszáz méteren át hajtott a La Ramblán a Plaça de Catalunyától a Pla de l’Osig, mire megállt. Útvonaláról a La Vanguardia készített illusztrációt:

„Láttam embereket repülni. Az emberek az út mindkét oldalán berohantak az üzletekbe. Azonnal érkeztek a mentők” – mesélte egy másik szemtanú, Ali Shirzainia a CNN-nek.

Csütörtök éjjeli rendőrségi bejelentések szerint az ügyben eddig két embert vettek őrizetbe, egy marokkói és egy Melillában élő spanyol férfit, akiknek van közük a merénylethez, de egyikük sem a kisbusz sofőrje volt, akinek a kézre kerítéséért még folyik a hajtóvadászat. Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök azt mondta, hogy a gyalogosan menekülő terroristánál a szemtanúk szerint nem volt fegyver.

Úgy tudni, hogy a fehér Fiat kisbuszt egy Driss Oukabir nevű 28 éves marokkói férfi bérelte ki a Barcelonától húsz kilométerre fekvő Santa Perpetua de la Mogada városban. Marokkói útlevelét megtalálták a furgonban.


A La Vanguardia szerint Oukabir korábban Marseille-ben lakott, tartózkodási engedéllyel él Spanyolországban, a Katalóniában fekvő Ripollban.  Felröppentek hírek arról is, hogy a délutáni merénylet után valójában nem elkapták, hanem feladta magát, azt állítva, hogy ellopták az iratait, és amikor meglátta az arcképét a médiában, úgy döntött, hogy jobb, ha önként jelentkezik, de ezt az információt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg.

Oukabir büntetett előéletű. Hogy miért ült, az nem világos, de az ABC szerint körözték családon belüli erőszak miatt. 2012-ben szabadult, a közelmúltban a Facebookon több olyan posztja is megjelent, amelyben elítélte az arabok elleni „gyarmatosító” lépéseket, a cionizmust pedig „a zsidó nép felsőbbrendűségét hirdető” mozgalomnak nevezte, amelyet „a zsidó felszabadítás hazugságába” bújtattak.

Fotó: AP

Este fél nyolc előtt – írja a La Vanguardia – egy Barcelona külvárosában, Sant Just Desvernben felállított ellenőrzőpontnál a biztonságiak lelőttek egy férfit, aki egy társával együtt egy fehér Fordban akart elmenekülni. A kocsival elütöttek két rendőrt, akik közül egyik sincs életveszélyben. Az RTVE ez után, este nyolc előtt repítette világgá, hogy egy gyanúsítottat – állítólag Oukabirt – elfogtak a merénylettel összefüggésben. Ez hatósági megerősítést is nyert, később, fél kilenc után pedig Carles Puigdemont katalán regionális elnök egy második őrizetbe vételről is beszámolt.

A hatóságok azt később cáfolták, hogy a külvárosi incidensnek köze lenne a gázoláshoz, amely viszont összefüggésben lehet egy vagy két alcanari detonációval. Ezekben – egy szerda estiben és egy csütörtök délutániban – az AFP jelentése szerint két ember életét vesztette, tizenhatan pedig megsérültek, amikor a Barcelonától kétszáz kilométerre délnyugatra fekvő város két házában is felrobbant valami. Tűzoltósági közlések szerint a második detonáció oka gázrobbanás is lehet.

A barcelonai támadás környékét a biztonságiak hermetikusan lezárták, a tömegközlekedést felfüggesztették, és házról házra kutattak a merénylő után. Egy, a The Guardiannek nyilatkozó brit szemtanú, John Ward szerint a La Ramblán csütörtök este nem volt járókelő rendőri kíséret nélkül.

Eközben a Facebook aktiválta a Safety Check szolgáltatást, amelyen keresztül mindenki jelezheti, hogy biztonságban van a támadás után, amelyet éles hangon elítélt Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit kormányfő és Jeran-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Mariano Rajoy spanyol kormányfő a Twitteren azt írta, hogy úton van Barcelona felé, a terroristák pedig soha nem fognak győzni azok felett az emberek felett, akik a szabadságot szeretik  a barbarizmussal szemben.


Barcelonában Rajoy sajtótájékoztatón tartott, amelyen dzsihadista terrornak nevezte a csütörtöki támadást, és jelezte, minden politikai párttal leül tárgyalni a terror elleni fellépés ügyében.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester bejelentése szerint a gyász jeleként az Eiffel-tornyot ma este elsötétítik a francia fővárosban.

A halottak között több külföldi állampolgár is lehet, a La Rambla legalábbis Barcelona egyik fő látványosságának számít, a turisták éjjel-nappal hömpölygő áradatát pedig már azok a városlakók is megunták, akik évtizedeken át szokhattak hozzá a hatalmas tömeghez. Didier Reynders belga miniszterelnök-helyettes a Twitteren közölte, hogy a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár, később pedig a német közszolgálati televízió, a ZDF jelentkezett a biztonsági forrásokra hivatkozó hírrel, hogy az ország három állampolgára is életét vesztette a támadásban. Egy ausztrál nő válságos állapotban fekszik a kórházban – erről pedig Julie Bishop, a kontinensnyi ország külügyminisztere tett bejelentést. Péntek reggeli hatósági közlések szerint összesen huszonnégy ország képviselői vannak a merénylet sérültjei között.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-nek azt mondta, Barcelonában a magyar főkonzulátus nem tud magyar halottról vagy sérültről, egyvalaki jelentkezett ugyan, de ő csak tájékoztatásért. Ennek ellentmond egy későbbi, péntek hajnali hír, amely szerint tizennyolc ország állampolgárait érintette a merénylet, Franciaország, Németország, Argentína, Kuba, Macedónia, Venezuela, Belgium, Hollandia, Ausztrália, Peru, Románia, Írország, Görögország, Kína, Olaszország, Spanyolország és Algéria mellett Magyarországét is. Erről a német dpa és a francia AFP hírügynökség szerint a spanyol polgári védelem tett bejelentést, azt nem árulva el, hogy halottakról vagy sérültekről van szó. Az eddigi információk szerint a halálos áldozatok között van egy belga és három német állampolgár. Később már összesen huszonnégy ország képviselőiről beszéltek.

Este tíz előtt a szélsőséges iszlamista terrorszervezet, az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért, de megfigyelők ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet, hogy az Iszlám Állam előszeretettel tulajdonít magának olyan merényleteket, amelyeket valójában nem a szervezet hajtott végre.

Péntek hajnalban a Barcelonától százhúsz kilométerre délnyugatra fekvő Cambrilsban is gázoltak a terroristák, mielőtt ötüket egy tűzpárbajban lelőttek volna. Az erről szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.