Lengyelország elfelejtette Orbán kosarát, nem büntetné Magyarországot

2017. május 18. 19:21

Szolidaritását fejezte ki Magyarországgal csütörtökön Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésben, és hangsúlyozta, hogy Magyarország megbüntetésének nincs semmi alapja – közölte a varsói külügyminisztérium.

A tárca honlapján megjelent közlemény szerint Waszczykowski azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy az Európai Parlament szerdán elfogadott határozatában az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás előkészítését kérte Magyarországgal szemben, ahol szerinte fennáll a jogállamiság rendszerszintű fenyegetése.  Waszczykowski a telefonbeszélgetésben hangsúlyozta, az Európai Unió alapját képező értékeket és alapelveket meg kell őrizni és garantálni kell. „Ugyanakkor nem kevésbé fontos az, hogy minden tagállamnak joga legyen a belpolitikában az állami szuverenitás elve szerint működni” – hangsúlyozta a lengyel külügyminiszter. „Ma nem látok semmi okot arra, hogy Magyarországot megbüntessék” – szögezte le a közlemény szerint Waszczykowski.

Szijjártó és Waszczykowski tavaly novemberben Varsóban
Fotó: MSZ / Michal Jasiulewicz

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselői – akik az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartoznak – szerdán a Magyarországra vonatkozó európai parlamenti határozat ellen voksoltak, ellenben az Európai Néppárthoz tartozó ellenzéki lengyel képviselők többsége megszavazta a határozatot. Az ellenzéki Lengyel Parasztpártnak ugyancsak az Európai Néppárthoz tartozó képviselői viszont tartózkodtak a szavazásnál. Marek Jurek, aki egy, a PiS-szel szövetséges jobboldali lengyel törpepárt képviseletében a lengyel kormánypárt EP-frakciójában foglal helyet, felszólalásában kiállt Magyarország mellett, és botrányosnak minősítette az EP határozatát.

A szolidaritást Magyarország egyébként eddig nem viszonozta. Márciusban a Magyarországot képviselő Orbán Viktor annak ellenére megszavazta Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökének, hogy a Beata Szydło vezette varsói kormány minden követ megmozgatva lobbizott a volt lengyel miniszterelnök megbuktatásáért. Végül csak Szydło szavazott Tusk ellen.