Lemondott Theresa May brit miniszterelnök

2019. május 24., 11:55

Szerző:

Június 7-én távozik hivatalából Theres May brit miniszterelnök – jelentette be a Downing Streeten felolvasott közleményében. A politikus, a kormányzó Konzervatív Párt vezetője a könnyeivel küszködve fejezte be beszédét – írja a BBC. Június 7-ig marad hivatalban.

Egyelőre nem tudni, hogy a ki követheti a tisztségben, Theresa May szerint a párton belüli megméretés fogja eldönteni az új miniszterelnök személyét. Jelezte, hogy 

a Brexit miatt mond le,

miután az Egyesült Királyság távozása az EU-ból káoszba fulladt. Háromszor próbálta meg a parlamenttel elfogadtatni a kilépés (Brexit) tervezetét, de nem járt sikerrel. Úgy véli, az ország számára az a hasznos, ha más miniszterelnök próbálja meg végrehajtani a kilépésről szóló 2016-os népszavazás eredményét.

Theresa May kálváriája január 15-én kezdődött, amikor a brit parlament alsóháza történelmi vereséget jelentő többséggel utasította el a Brexit-megállapodást. amelyet ő hozott össze az Európai Unió képviselőivel folytatott tárgyalásokon. Párton folyamatos nyomás alatt állt, hogy mondjon le, sorsát kedden pecsételte meg az általa bejelentett új terv, amellyel sem a torykat, sem az ellenzéki munkáspárt képviselőit nem sikerült megnyernie.  Ebben az új tervben szerepelt egy második Brexit-népszavazás ötlete is.

Az, hogy június 7-ig hivatalban marad, azt jelenti, hogy Theresa May viszi el a balhét az Egyesült Királyságban csütörtököt tartott EP-választás torykra nézve valószínűleg katasztrofális eredményéért, és ő fogadhatja a Donald Trump amerikai elnököt is, aki június 3-án tesz látogatást a szigetországban.