Lemondott a Los Angeles-i magyar civil szervezet alelnöke, akit a városi magyar főkonzul ki akart rúgatni

2018. szeptember 8., 21:47

Szerző:

444 hívja fel a figyelmet arra, hogy beadta lemondását Sárvári Álmos, a Los Angelesben működő Egyesült Magyar Ház (United Hungarian House) nevű civil szervezet alelnöke. Sárvári Álmos neve akkor vált ismertté Magyarországon, amikor augusztusban kiderült – az Index nyomán mi is megírtuk –, hogy Széles Tamás Los Angeles-i magyar főkonzul ki akarja rúgatni a Facebookon megjelent, az Orbán-kormányt kritizáló kommentjei miatt. ennek a civil szervezet ellenállt, Pereházy Miklós, az Magyar Ház elnöke azt mondta, a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet az Egyesült Államokban

1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.

Pereházy Miklósnak ezután „kaliforniai tisztességes magyarok” is írtak névtelen levelet, kérve az elnököt, hogy ha kirúgni nem akarja Sárvári Álmos, győzze meg arról, hogy mondjon le. Nem világos, hogy ezért vagy sem, de a Magyar Ház alelnöke végül lemondott.

A lemondásról tett bejelentésében Pereházy Miklós arról beszélt, hogy

„modernkori boszorkányüldözésbe fordultunk”

amelyben a Magyar Ház azt ócsárolják és kérdőjelezik meg a becsületét hamis információk alapján. Ezek az intrikák – fűzte hozzá – több évtizednyi együttműködést tettek tönkre. 

Sárvári Álmos bűne egyébként az volt, hogy írt néhány bíráló hozzászólást azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 26-án felszólalt a Sargentini-jelentés tervezetéről szóló brüsszeli vitában. Augusztus 21-i levelében a Magyar Ház távozó alelnöke erről azt írta, „minősíthetetlennek és elfogadhatatlannak” találta a hangot, amelyet Szijjártó Péter használt – ezzel nem mellesleg így volt a brüsszeli vita levezető elnöke, Claude Moraes is –, és továbbra is fenntartja az állításait.