Lemondással fenyegetőzik az olasz belügyminiszter a menekülthelyzet miatt

augusztus 8. 14:42 - szerző: MTI

Szeretné, ha mindenki támogatná a fellépést a menekülteket mentő hajók ellen.

Lemondással fenyegetett Marco Minniti olasz belügyminiszter, miután a kormány balközép politikusai nem támogatták őt a nem kormányzati szervezetek munkáját szabályozó intézkedések bevezetésében az olaszországi kikötők lezárásával az NGO-mentőhajók előtt – jelentette az olasz sajtó kedden.

A Corriere della Sera úgy tudja, Marco Minniti nem jelent meg a hétfői kormányülésen, és lemondással fenyegetett, miután a balközép kormány más miniszterei fenntartásaikat fejezték ki a belügyminiszternek az NGO-kal szembeni fellépése miatt. Minniti ultimátummal állt elő, amely szerint vagy a kormány egésze támogatja migrációs intézkedéseit, vagy lemond tisztségéről. Hétfő este Sergio Mattarella államfő és Paolo Gentiloni kormányfő is elismerését fejezte ki a belügyminiszter migrációs politikája iránt, ami Minniti maradását eredményezte.

A belügyminiszter a keményvonalas politika híve a földközi-tengeri embermentésben részt vevő NGO-kal szemben: azok a szervezetek, amelyek nem csatlakoznak a római kormány magatartási kódexéhez, vagyis nem működnek együtt az olasz hatóságokkal, nem szállíthatják olaszországi kikötőkbe a menekültcsoportokat. A Jugend Rettet német NGO mentőhajóját az olasz hatóságok lefoglalták, az Orvosok határok nélkül (MSF) és a spanyol Proactiva Open Arms mentőhajóját nem engedték olasz vizekre belépni.

Az olasz parti őrséget irányító Graziano Delrio infrastrukturális miniszter azonban elrendelte, hogy az MSF hajójáról a parti őrség hajói átvegyék a menekülteket, és olasz partokra szállítsák őket. Delrio úgy nyilatkozott, az embercsempészek, nem pedig az NGO-k ellen kell háborút indítani. Mario Giro külügyminiszter-helyettes elfogadhatatlannak nevezte, hogy a menekülteket fogadják be és a tengerről visszafordítsák Líbiába. Andrea Orlando igazságügyminiszter is úgy látta, az NGO-kat nem lehet megkülönböztetés nélkül pellengérre állítani, valamint a belügyminiszter nem várhatja el, hogy az NGO-k az olasz kormány operatív eszközei legyenek. Arra utalt, hogy a belügyminisztérium rendelkezései szerint minden NGO-mentőhajón egy-egy olasz katonának vagy rendőrnek kell szolgálnia. Az NGO-k többsége erre nemet mondott.

A magatartási kódexet eddig kilenc NGO-ból négyen írták alá (Save the Children, Moas, Sea-Eye és utolsóként a Proactiva Open Arms), de az SOS Mediterranée is jelezte, hogy készen áll csatlakozni.

Elemzők szerint a parlamenti választások előtt álló olasz balközépben a Minniti képviselte pragmatikus szárny és a humanitárius okokból bármilyen zárásra nemet mondó keresztény politikuscsoport került szembe egymással. Az olasz jobbközép ellenzék ellentmondásként kritizálta, hogy a parti őrség átvette az MSF mentőhajójáról az embereket, és arra szólította fel a parti őrség tagjait, tagadják meg a menekültek átvételét az NGO-mentőhajókról.