Európában is megjelenhetett a Kínában is terjedő koronavírus, négy embert kezelnek hasonló tünetekkel Skóciában

2020. január 23., 19:40

Szerző:

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a négy beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak. Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik.

Haas professzor „nagyon valószínűnek” nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket. Hozzátette:

csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők „folyamatosan jönnek-mennek” Kínába és vissza.

Tüdőgyulladás-vírus Kínában Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron január 23-án
Fotó: Kin Cseung

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi „nagyon alacsony” fokozatról „alacsony” - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Hancock elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára, illetve influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.

Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent

A vírus Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent. Az indiai külügyi államtitkár szerint egy indiai nővért kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel, aki egy dél-szaúd-arábiai kórházban dolgozott. A szingapúri egészségügyi mininsztérium is megerősítette az első megbetegedést. Egy másik pácienst pedig előzetesen pozitívan teszteltek. A 66 éves férfi, akinél megerősítették a fertőzést, kínai állampolgár, és a járvány kiindulópontjának számító Vuhan lakosa.

A vietnami egészségügyi tárca csütörtökön közölte, hogy az országban két kínai állampolgárnál is kimutatták a fertőzést, akik „jó állapotban” vannak. Az apa és fia január 22-én kerültek kórházba Ho Si Minh-városban. A fiú nemrég tért vissza Vuhanból.