Kijárási korlátozásokat vezettek Katalóniában a koronavírus miatt, Törökországban ezer felett felett alakult az új fertőzöttek napi száma

2020. július 12., 20:32

Szerző:

A koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt kijárási korlátozások bevezetését jelentette be Lleida városában és további hét katalán településen a katalán kormány vasárnap.

Az itt élők hétfőtől csak meghatározott esetekben, például munkavégzés, bevásárlás céljából hagyhatják el otthonukat.

Bezárnak a sport- és kulturális központok, az éttermek nem fogadhatnak vendéget, csak házhoz szállításra készíthetnek ételt

- ismertette a döntés részleteit Alba Vergés katalán egészségügyi tanácsos és Miquel Buch belügyi tárcavezető sajtótájékoztatón.

Lleida mellett Alcarras, Soses, Seros, Aitona, La Granja d'Escarp, Massalcoreig és Torres de Segre lakosaira vonatkoznak a bejelentett tilalmak.

Koronavírus – Négy megyéből érkeznek minták a pécsi egy
Fotó: Sóki Tamás

Mindegyik település Segriá járásban található, amelyet egy héttel ezelőtt helyeztek vesztegzár alá.

A bevezető utakat a hatóságok őrzik: néhány kivétellel - mint például az áruszállítás - nem lehet sem belépni, sem távozni ebből a térségből, ahol mintegy 210 ezren élnek.

A további szigorításra azért van szükség, mert a vesztegzár ellenére emelkedik a fertőzöttek száma, az elmúlt egy napban 190 új esetet igazoltak. A kórházi kezelésre szorulók száma meghaladta a százat. Egy ember életét veszítette.

Katalóniában több aktív járványgóc van, amelyekben összesen 816 új fertőzöttet azonosítottak 24 óra alatt.

A katalán Segrián kívül még Galiciában, a több mint 70 ezer lakosú A Marina járás került vesztegzár alá, ahol 185 fertőzöttet tartanak nyilván.

Törökországban az előző három napi 1024, 1003 és 1016 után vasárnap 1012-vel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma

- közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Az eddig regisztrált esetek száma 212 993-ra nőtt.

Koronavírus - Szent László Kórház
Fotó: Szigetváry Zsolt

A napi esetszámok, a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva, június közepén, néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta 1003-nál alacsonyabban még nem járt, mindazonáltal június 24. óta lassan csökken.

Vasárnap az előző napinál kettővel kevesebben, 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5363-ra emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá.

Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is nőtt, az előbbi 1194-ről 1209-re, az utóbbi 401-ről 409-re.

A gyógyultak száma 1298-mal 194 515-re emelkedett, ők teszik ki az esetek már csaknem 91,5 százalékát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,98 millió vírustesztet végeztek el.