Kizárták a választásból Putyin legnagyobb riválisát, s még azért is megütheti a bokáját, hogy a voksolás bojkottjára szólított

2017. december 26., 14:05

Szerző:

Mégsem indulhat a márciusi orosz elnökválasztáson Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista és blogger – írta meg a Novaja Gazeta az orosz választási bizottság döntésére hivatkozva. Az ellenzéki aktivista a döntés után egy rövid videoüzenetben

a választás bojkottjára szólította fel támogatóit, valamint igazságtalannak nevezte a döntést, hozzátéve: Vlagyimir Putyin fél tőle, ezért nem engedi, hogy induljon a választáson.

Bár Navalnij magabiztosan közölte többször is, hogy megméreti magát, a választási bizottság hétfőn úgy határozott: nem tudják őt felvenni az választási névjegyzékbe, mert büntetett előéletű. A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Navalnij azzal érvel: aki nem ült börtönben, annak az orosz alkotmány megengedi, hogy jelöltesse magát.

Fotó: Forrás: Wikmedia commons

Ella Pamfilova, a választási bizottság vezetője, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja. Az orosz Központi Választási Bizottság hivatalosan is azzal az indoklással utasította el Navalnij elnökjelöltként való bejegyzését, hogy a politikus gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, így tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon.

Dmitrij Peszkov, Kreml szóvivője kedden Moszkvában Navalnij kizárásáról, illetve a politikus ezt követő bojkott-felhívásáról szólva kijelentette: tüzetesen meg kell vizsgálni, hogy a szavazási távolmaradásra való felszólítás megfelel-e az orosz törvényeknek.

A szóvivő szerint a kizárás nem kérdőjelezi meg a választások legitimitását. Bár az orosz választási törvény szerint a távolmaradásra buzdítás nem törvénysértő, jó eséllyel találnak valamit az ellenzéki politikus ellen, ami jogi következményekkel járhat. 

Alekszej Navalnij 2009-ben vált ismertté, hivatalos személyek korrupciós ügyeinek felderítése nyomán. 2011-ben a választási csalások által kiváltott tömegtűntetések egyik szervezője volt. 2013-ban a moszkvai polgármester-választáson megkapta a szavazatok 30 százalékát. Idén a hatóságok általi akadályoztatások ellenére két országos korrupcióellenes tiltakozást volt képes megszervezni az ellenzéki aktivista, akit hónapok óta minden módon igyekezett ellehetetleníteni az orosz hatalom.

Közben a TASS orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a választási bizottság engedélyezte Kszenia Szobcsaknak az elnökválasztáson való induláshoz szükséges 100 ezer aláírás összegyűjtésének megkezdését, és a kampányszámla megnyitását. Bár Szobcsak korábban Navalnij nagy rajongójának mondja magát, a legnépszerűbb ellenzéki politikus szerint ez hazugság.

Navalnij szerint Szobcsak a Kreml bábja, aki indulásával csak legitimálni akarja a kamu elnökválasztást.

A 35 éves Szobcsak gyermekkora óta személyes barátja Vlagyimir Putyinnak, akit Szobcsak apja, a néhai szentpétervári polgármester, Anatolij emelt át a KGB-ből a politikába.