Kínos óriásplakátok várják Trumpot és Putyint Helsinkiben

2018. július 16., 09:26

Szerző:

„Üdvözöljük a szabad sajtó földjén, Elnök úr!” – áll azon a 300 óriásplakáton, amiket a Helsingin Sanomat készített  Donald Trump és Valgyimir Putyin csúcstalálkozójára.

Fotó: Twitter

A legnagyobb finn napilap főszerkesztője, Kaius Niemi Twitteren osztotta meg a képet és hozzátette, céljuk az volt, hogy emlékeztessék a vezetőket a szabad sajtó fontosságára. A plakátokon oroszul és angolul olyan 2000-2018 közötti cikkek címei szerepelnek, melyek a két elnöknek a szabad sajtóhoz való igencsak megkérdőjelezhető hozzáállását részletezik. A főszerkesztő szerint ezzel fejezik ki szolidaritásukat a hazájukban egyre nehezebb helyzetben lévő újságírókkal.

– Ez ez nyilatkozat a kritikus és magas színvonalú újságírás nevében – írta Niemi.

Az újságírók határok nélkül sajtószabadság rangsorában Finnország a negyedik, az Egyesült Államok a 45., míg Oroszország a 148. helyen van. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, 180 országból a 73.helyen szerepel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.