Kim átverte Donaldot? Észak-Korea egy vagy két új ballisztikus rakétát kezdett el gyártani

2018. augusztus 4., 12:13

Szerző:

Észak-Korea nem állította le a nukleáris rakétaprogramját, és továbbra is megsérti az ENSZ-szankciókat, például fegyvereket próbál meg eladni külföldön – derül ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának a megbízásából készült jelentésből. A hvg.hu által bemutatott jelentést független szakértők készítették, a következtetéseikre egyelőre még nem reagált Észak-Korea.

Amerikai tisztségviselők a múlt héten jelezték, hogy Phenjan új ballisztikus rakétákat épít annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban történt némi közeledés az amerikai és az észak-koreai vezetés között, és Kim Dzsongun a nukleáris leszerelésre is ígéretet tett.

Az ENSZ-nek készült jelentés szerint a jelenlegi észak-koreai akciók miatt lényegében hatástalanok a szankciók, s az sem számít, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartott júniusi csúcstalálkozóján késznek mutatkozott országa és a Koreai-félsziget atommentesítésére a szankciók feloldásáért cserébe.

Most viszont kiderült: az amerikai hírszerzés bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Észak-Korea egy vagy két új interkontinentális ballisztikus rakétát kezdett el gyártani.

A jelentés nyilvánosságra kerülésével szinte egy időben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szingapúrban arról beszélt, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is diplomáciai és gazdasági nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára mindaddig, amíg az ország le nem mond nukleáris fegyvereiről. Pompeo hozzátette: időbe telhet, míg Phenjan felszámolja atomprogramját, de bizakodik, hogy sikerül véghezvinni azt az amerikai és észak-koreai vezetők által meghatározandó ütemterv szerint.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.