Kiengedték a kórházból a megmérgezett orosz kém lányát, Juliját

2018. április 10., 13:36

Szerző:

Kiengedték a kórházból Julija Szkripalt, akit édesapjával, Szergej Szkripallal együtt mérgeztek meg az angliai Salisburyben - írja a BBC. Az egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya egy különleges idegméregtől szenvedtek súlyos mérgezést március elején.

A 33 éves nő mag elhagyhatta a salisbury-i kórházat, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz szüksége további kezelésre. Hatvanhat éves apja bár gyorsan gyógyul, nem olyan gyorsan mint lány, így neki még a kórházban kell maradnia.

Szkripalék már több mint egy hónapja kórházban vannak, egészen pontosan azóta, hogy egy Salsburyben lévő bevásárlóközpontban eszméletlen állapotban találtak rájuk. Később kiderült, hogy egy ritka idegméreggel megmérgezték őket, a brit hatóságok szerint pedig az orosz vezetésnek köze van a támadáshoz. Az ügyből messzire visszhangzó diplomáciai botrány lett, 28 ország küldött haza összesen több tucat orosz diplomatát, köztük az Egyesült Államok is, amely a seattle-i orosz konzulátust is bezáratta. Válaszként az orosz vezetés, mely tagadja hogy köze lenne a mérgezéshez, szintén kiutasított több nyugati diplomatát, köztük egy magyart is.

Szergej Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.