Kiengedték a börtönből a WikiLeaks-szivárogtatót

2017. május 17. 15:16

Szabadon engedték az Egyesült Államokban Chelsea Manninget, aki  titkos katonai dokumentumokat szivárogtatott ki a WikiLeaks  portálnak. Hét évet töltött börtönben. Eredetileg harmincöt esztendőre ítélték, ám Barack Obama, az előző amerikai elnök az ötödére  csökkentette Manning büntetését még januárban.

Manning Kansasban, egy katonai börtönben töltötte büntetése zömét, onnan került szerdán szabadlábra. Bradley Manning néven férfiként született, de  nővé operáltatta magát, és felvette a Chelsea keresztnevet. A kansasi börtönben kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg, és többször írt kérvényt, hogy szállítsák át női börtönbe. Ennek ellenére végig férfirészlegben volt.

Az amerikai hadsereg munkatársaként hétszázezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeakshez. Ezek között voltak az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések, különféle – a világ különböző országaiból érkezett – amerikai diplomáciai táviratok, Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat mutató videók.

A most 29 éves Manning 2009 őszétől fél éven át folyamatosan szivárogtatta a titkos információkat Julian Assange WikiLeaks-alapítónak. 2010 tavaszán tartóztatták le.