Kettétépte az Iszlám Állam parancsnokát a mesterlövész rekordtávolságból leadott találata

2018. augusztus 14., 01:19

Szerző:

Egyetlen lövéssel, egy csaknem 40 éves M2 Browning gépfegyverből kilőtt 50-es kaliberű golyóval sikerült likvidálnia az Iszlám Állam egyik helyi parancsnokát a brit hadsereg különleges alakulata, az SAS egyik őrmesterének másfél mérföld, vagyis 2,4 kilométer távolságból Észak-Afganisztánban – írja a Daily Star

Képünk illusztráció
Fotó: Wikipédia

Az Iszlám Állam parancsnokára járőr közben figyelt fel a brit egység, amint éppen beszédet tartott a dzsihadistái előtt. Szerethette a saját hangját, mert húsz percen át állt a társasága gyűrűjében, de ez lett a veszte, az őrmester ugyanis engedélyt kért és kapott a különleges erők egyesített kabuli parancsnokságától a likvidálására, és a harci járművére felállított gépfegyverrel le is lőtte. A terroristát a mellkasán érte az 50-es kaliberű lövedék, ereje a vállát és a karját is letépte. Azonnal meghalt. A körülötte ülő dzsihadisták néhány másodpercnyi döbbent csend után  fejvesztve menekülni kezdtek.

A lövéshez – mesélte a Daily Star egyik forrása – az Irakot és Szíriát is megjárt veterán őrmesternek a nagy távolság miatt számításba kellett vennie a szélsebességet és a hőmérsékletet is, a látási viszonyok ugyanis nem voltak túlságosan jók, a célpont a látcsőben is kissé délibábszerűnek tűnt. A maga 2,4 kilométerével ez volt a SAS a  legnagyobb hatótávolságú találat az SAS történetében.

Ami az Iszlám Állam parancsnokát illeti, az ő megölésével állítólag 20 ember életét sikerült megmenteni. Szerepelt a britek és az amerikaiak likvidálási listáján is, a gépfegyverből pedig, amellyel végeztek vele, múzeumi tárgy lesz, az SAS herefordi főhadiszállásán fogják kiállítani. M2 Browningokat egyébként 1933-ban rendszeresítettek először az amerikai hadseregben, azóza a második világháborútól a most is zajló jemeni polgárháborúig rengeteg hadsereg rengeteg harctéren bevetette már. A most használt példányt csaknem 40 évesen szerelik le. 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.