Kétszáznál több halott, ötezernél több sebesült az iráni–iraki földrengésben

2017. november 13., 10:04

Szerző:

Már legalább 221 halálos áldozata, és 5660 sebesültje van a vasárnap éjszakai földrengésnek Irak és Irán határvidékén – írja a BBC. A Richter-skála szerint 7,3-as erősségű természeti katasztrófát Törökországban, Izraelben, Kuwaitban is lehetett érezni, de onnan egyelőre nem érkeztek hírek áldozatokról.

A legnagyobb pusztítást a földrengés Irán észak-nyugati vidékén, Kermánsáh tartományban végezte, jelentős károkat okozva az infrastruktúrában és az épületekben. Irán vidéki területein a legtöbb ház sártéglából épült, amelyek többsége kártyavárként omlik össze egy olyan természeti katasztrófa esetén, mint amilyen a vasárnapi földrengés is volt. Az IRNA iráni hírügynökség szerint 70 ezer ember maradt fedél nélkül. Összedőlt az egyik határ menti városi kórház is, több száz sérültet hagyva maga után.

A földrengést az arábiai és eurázsiai tektonikus lemez mozgása idézte elő, az arábiai ugyanis folyamatosan közeledik és nyomul be az eurázsiai lemez alá. Emiatt van az, hogy Irán egyike a világ legtöbbször földrengés sújtotta területeinek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.