Kétszázmilliós páncélozott luxuskocsit vett magának, két év börtönt kapott Orbán Viktor macedón harcostársa

2018. május 23., 15:54

Szerző:

Hivatali visszaélés vádjával két év börtönbüntetésre ítélte Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt egy szkopjei bíróság szerdán - közölte a vesti.mk macedón hírportá nyomán az MTI.

Gruevszki fellebbezett. A vád szerint miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve,

törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

A vádiratban az olvasható, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó Gruevszki 2012-ben kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy egy 600 ezer euró (191,28 millió forint) értékű Mercedes S600 típusú, páncélozott gépjárművet vásároljon a kormányfő számára.

Orbán és eszmetársa
Fotó: MTI/Soós Lajos

A luxusautó megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. 

A Mercedes eladásáról már februárban döntött a tavaly május óta kormányzó szociáldemokrata kabinet.

Nikola Gruevszki ellen egyébként további négy eljárást folytat a szkopjei igazságügy

– írja a távirati iroda.

A frissen megbukott Gruevszki ellen éppen egy éve tiltott pártinanszírozás miatt indított vizsgálatot az ügyészség, egy másik gyanú szerint  Miladinovci és Stip, valamint a Kicsevo és Ohrid közötti autópálya építésekor a kormány tagjai 155 millió euróval károsították meg a macedón költségvetést. 

A tavaly októberi macedón önkormányzati választásokat felvezető kampányban Orbán Viktor is elutazott a nyugat-balkáni országba kiállni Gruevszki pártja mellett, de felszólalt egy-egy rendezvényén Németh Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető is. Gruevszki eközben interjút adott a Pesti Srácoknak, amelyben Orbánt Európa védelmezőjének nevezte a bevándorláspolitikája miatt.

Az Orbán-kormány egyébként Macedóniából importálta a Soros György elleni gyűlöletkampányt, a balkáni országban is ugyanezen a néven futó Stop Sorost. Gruevszki azt remélte, hogy ez a kampány fogja biztosítani a politikai túlélését, de keményen arcra esett, simán kikapott a választásokon.