Keresztény ereklyékre emlékezteti Orbán példaképét a Lenin-mauzóleum

2018. január 15., 11:05

Szerző:

„A kommunista ideológia nagyon hasonlít a kereszténységhez. A szabadság, az egyenlőség, a testvériség, az igazságosság eszméiről olvashatunk már a Szentírásban. A kommunizmus építésének kódexe nem más, mint szublimáció, a Biblia primitív kivonata. Semmi újat nem gondoltak ki!” – mondta Vlagyimir Putyin beszélt a vasárnap este a Rosszija 1 csatornán Valaam címmel bemutatott dokumentumfilmben – írja az mno.hu.

Az orosz elnök e gondolatot folytatva a kommunisták Leninhez viszonyulását ahhoz hasonlította, ahogy a keresztények tisztelik a szentjeiket. „Nézzék, Leninnek mauzóleumot emeltek. Miben különbözik ez a keresztények ereklyéitől? (...) Mondom, a kommunisták semmi újat nem találtak ki, csak az ideológiájukhoz igazították mindazokat az értékeket, amelyekben az emberiség régóta hitt” – fogalmazott az orosz elnök.

 A film nem véletlenül szól a Valaamról. A Ladoga-tó északnyugati részén található szigetcsoport kolostora hosszú időn át Oroszország kulturális és vallási központja volt, Putyin először még zarándokként látogatott ide, s azóta rendszeresen visszatér. Különösen a nagy döntései előtt. Éppen ezért szimbolikus üzenet, hogy a kampányhoz igazítva készült a Valaamról szóló film – hívja fel a figyelmet a lap.