Kennedy-gyilkosság: hátfájdalma miatt találta el az elnököt a végzetes golyó?

2017. november 22., 13:40

Szerző: Herczeg Szonja

Az amerikaiak minden novemberben megemlékeznek az egyik legnépszerűbb – és legfiatalabb – elnökük, John F. Kennedy haláláról.

Míg az összeesküvéselmélet-gyártók folyamatosan újabb és újabb elméletekkel állnak elő azzal kapcsolatban, ki ölte meg Kennedyt vagy rendelte meg a gyilkosságot, a hivatalos verzió szerint Lee Harvey Oswald volt az, aki meghúzta a ravaszt. A második golyó az elnököt a fején találta el, ez okozta a halálát.

Most, hogy az akták októberben elérhetővé váltak (közel háromszáz feljegyzés, hangfelvétel és egyéb dokumentum továbbra is titkos maradt), Kennedy egyes orvosi papírjaiba is bele lehet nézni – írja a CNN.

Ebből derült ki, hogy a hátfájdalommal küzdő elnök deréktól hátközépig húzódó gerincmerevítőt, fűzőt hordott, ami valószínűleg megakadályozta abban, hogy az első, nyakát ért találat után összegörnyedjen, megvédve a testét a második golyótól, ami így, mivel kihúzva maradt, eltalálta a fejét.

John F. Kennedy és felesége, Jackie Dallasban, a gyilkosság előtti pillanatokban
Fotó: Wikipédia

Kennedy orvosi problémáit a család igyekezett titokban tartani, de az emberek így is, úgy is tudomást szereztek róla, amikor mankókkal jelent meg egy-egy hát- vagy gerincműtét után.

JFK beteges gyerek volt, kétévesen skarlátot kapott, a tinédzseréveit kórházról kórházra járva töltötte. Betegesen sovány volt, influenzaszerű tünetekkel küzdött. Később vastagbélgyulladása is lett. Harvardon töltött egyetemista évei alatt alakult ki krónikus hátfájása, amikor egy futballmeccs során oldalról belé mentek. Ekkor mozdulhatott el egy porckorong, és kezdett el gerincmerevítőt használni, hogy stabilizálja hátát, enyhítse a fájdalmat.

A papírok szerint lehetséges, hogy félrediagnosztizálták az elnököt, és némely beavatkozás (köztük műtét) után állapota csak rosszabbodott. Utolsó éveiben kezelte egy olyan orvos, aki úszással, masszázzsal és egyéb terápiákkal le akarta szoktatni a merevítőről, mivel annak használatával az izmok nem fejlődnek, nem mozognak, ellustulnak.

A terápia sikeres is volt, de a sors iróniája, hogy pont a dallasi végzetes út előtt Kennedy úgy meghúzta a hátát, hogy azt mondta az orvosnak: még egy kicsit hordaná a merevítőt, legalább a dallasi úton. Utána akart végleg lemondani róla.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.