Jobboldali miniszterelnököt választott az új francia elnök

2017. május 15. 17:41

Édouard Philippe renitensnek számít a konzervatív oldalon. Krimiket ír, szereti a bokszot és jó humora van.

Le Havre jobboldali polgármesterét, Édouard Philippe-et nevezte ki kormányfőnek Emmanuel Macron az új francia államfő - jelentette be hétfőn Alexis Kohler, az elnöki hivatal új vezetője. A 46 éves Philippe a kormányfői tisztséget december óta betöltő szocialista Bernard Cazeneuve-öt követi a miniszterelnöki székben. Első feladata az új francia kormány összeállítása lesz, ennek tagjait kedden nevezi meg az elnöki hivatal, a testület szerdán ül össze először.

A régi és az új. Edouard Philippe (jobbra) Bernard Cazeneuve-vel
Fotó: MTI/EPA

A fiatalon még szocialista színekben politizáló városvezető a jobbközép Köztársaságiak államfőjelölt-állító választásán alulmaradt Alain Juppé volt kormányfő legbelsőbb politikai köréhez tartozik. A kinevezéssel Emmanuel Macron nem titkolt célja a jobboldal destabilizálása és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak szétrobbantása a júniusi nemzetgyűlési választások előtt.

Philippe a közvélemény előtt sötét lónak számít. Rouen városában született, jogot végzett jobboldali képviselő volt az előző nemzetgyűlésben, nem tagja az államfő egy éve alapított, A Köztársaság lendületben (LReM) nevű mozgalmának, de Macron azt reméli, hogy a miniszterelnök személyének köszönhetően a jobboldali politikusok közül többen csatlakoznak majd az elnöki párthoz, amely így többséget szerezhet a nemzetgyűlésben a júniusi választásokon. Az ugyanis előfeltétele annak, hogy az államfő el tudja indítani a programjában szereplő gazdasági és társadalmi reformokat. Sajtóértesülések szerint Macron és Philippe régóta jól ismeri egymást, centrista és Európa-barát meggyőződésük alapján egymás alteregójának tekinthetők, jóllehet az új miniszterelnök nem szavazta meg azokat a törvényeket, amelyeket Macron még szocialista gazdasági miniszterként terjesztett az előző nemzetgyűlés elé.

Macronhoz hasonlóan a jogi tanulmányai után Philippe a párizsi politikatudományi egyetemen végzett, majd az elitképzőnek számító ENA közigazgatási egyetemre járt, ahonnan az államtanácsba vezetett az útja, de dolgozott egy ügyvédi irodában és az Areva nukleáris óriáscégnél is.

A boksznak hódoló, krimiszerzőként is ismert, valamint humora miatt a jobb- és baloldalon is kedvelt, ugyanakkor távolságtartó politikus hírében álló új miniszterelnök a Köztársaságiak elődpártja, az UMP 2002-es alapításától Alain Juppé egyik legfőbb munkatársa, 2010 óta Le Havre polgármestere, ahol 2014-ben újraválasztották. A normandiai városba vonult vissza, amikor Juppé novemberben elvesztette az előválasztást, amelynek során Philippe a szóvivője volt.

A németül kiválóan beszélő háromgyermekes családapa magát Juppénél sokkal liberálisabbnak tartja, és egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy jól szót ért Bernard Cazeneuve-vel, aki akkoriban még a szocialista kormány belügyminisztere volt. Az, hogy Macron válkasztáaa németül beszélő politikusra esett, aligha véletlen. hanem egy gesztus annak a Németországnak, amelynek a vezetőjével, Angela Merkel kancellárral  a francia elnök ma délután találkozik először Berlinben az „Európa újraindítása” felkiáltás jegyében.

Elemzők szerint Philippe egyértelműen a Macron által ígért jobb és baloldali megosztottságot meghaladó politikai megújulást és generációváltást jelképezi a kormány élén. Ugyanakkor az új miniszterelnök különutasnak számít a jobboldalon, nem képvisel önálló platformot, Macronhoz hasonlóan tapasztalatlan az állami irányításban és nem valószínű, hogy a konzervatív tábor egy jelentős része miatta átlép az elnöki mozgalomba. Az viszont elképzelhető, hogy az ő személye miatt ismert jobboldali politikusok szerepet vállalnak majd az új kormányban.

A kedden kinevezendő kormány újabb teszt lesz Macron számára az ígért, "se nem jobboldali, se nem baloldali" politikai megújulás szempontjából. A várhatóan 15 tagú kormányban fele-fele arányban lesznek nők és férfiak, valamint a civil szféra prominens képviselői, illetve a jobb- és baloldalról érkező politikusok.