Izraeli kémszoftverrel próbálták megfigyelni az Amnesty munkatársát

2018. augusztus 1., 22:11

Szerző:

Izraeli fejlesztésű kémszoftvert próbáltak telepíteni az Amnesty International egyik, a szaúd-arábiai emberi jogi problémákkal foglalkozó munkatársának telefonjára idén júniusban. Az izraeli magáncég és megrendelői fertőzött domaineket használhattak a kémszoftver telepítésére  – írja a 444.hu az AP jelentése alapján.

A szoftver az igen szofisztikált Pegasus volt, amivel a megtámadott készüléken a felhasználó tudta nélkül lehetett távolról telepíteni a megfigyelőszoftvert. Ezzel rögzíthették a felhasználó hívásait, olvashatták az üzeneteit, begyűjthették a jelszavait, és még azt is nyomon követhették, hogy merre jár.

A Pegasust az NSO Group nevű izraeli magáncég fejlesztette ki, a cég állítása szerint kizárólag legitim állami szereplőknek árulják a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harchoz. Több esetben derült ki azonban, hogy másra is használják.

Az Amnesty vizsgálatba kezdett, és több mint 600 szervert azonosítottak, amiket az NSO Group használhat a Pegasus telepítésére, például a legyelvodas(.)com ot, amit magyar célszemélyekre szabhattak. (Ne nyissa meg.)

A domaint idén februárban regisztrálták Panamában. Épp akkor, amikor itthon a magyar civilekkel szembeni lejárató kampány folyt. Amint arról a 168 Óra is beszámolt, az áprilisi országgyűlési választásokat megelőzően a Black Cube nevű izraeli hírszerző cég munkatársai álnéven találkozókat beszéltek meg magyar és külföldi civil vezetőkkel. A beszélgetéseket titokban rögzítették, amikből manipulatív módon összevágtak anyagokat. Ezek a felvételek „SorosLeaks” néven jelentek meg a Magyar Időkben Bayer Zsolt által. Az akciót kapcsolatba hozták egy Putyin-közeli üzletemberrel, Szulejman Kerimovval is.

A 444.hu érdeklődésére az Amnesty magyar szervezete elmondta, hogy munkatársaik nem kaptak legyelvodas.com linkkel üzenetet.