Izrael támogatja a független kurd államiságot

2017. szeptember 13. 14:25 - szerző: MTI

Izrael támogatja a független kurd állam megszületését, de ellenzi a kurdok földalatti ellenálló mozgalmának tevékenységét – hangsúlyozta Benjámin Netanjáhú miniszterelnök Jeruzsálemben kiadott közleményében.

A kormányfő a volt helyettes vezérkari főnök, Jaír Golán tábornok egy washingtoni konferencián néhány napja elhangzott beszédére reagált a Háárec című izraeli újság honlapja szerint, miután Golán azt a nézetet hangoztatta, hogy a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nem terrorszervezet.

A Dél-Amerikában tartózkodó izraeli kormányfő Golánnal ellentétes álláspontot foglalt el. Kiemelte, hogy Izrael szemben áll a PKK-val, és igenis terrorszervezetnek tekinti – „szemben Törökországgal, amely támogatja a Hamász terrorszervezetet” – utalt a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetnek adott török segítségre.

„Izrael ellenez minden terrortevékenységet, bármi is legyen az, de támogatja a kurd nép jogos küzdelmét saját államának megteremtésére” – áll Netanjáhú közleményében.

Golán szerint a jelenlegi közel-keleti helyzetben, „amikor Keleten Iránt látni, és a térség látványosan instabil, nem rossz gondolat egy stabil és egységes kurd államiság a zűrzavaros mocsár közepén”.

Jaír Golán kurdokat pártoló washingtoni beszédét jelentős figyelem övezte Irakban és Törökországban is, egyrészt azért, mert a PKK több ezer merényletet hajtott végre török katonák és civilek ellen, másrészt azért, mert az iraki kurdok kormányzata szeptember 25-én népszavazást tervez a kurd függetlenségről.

Washington ellenzi az iraki kurdok referendumát, és nyomást gyakorol a kurd vezetőkre annak visszavonása érdekében. Ezzel szemben Netanjáhú már 2014 júniusában is síkra szállt a kurdok független állama mellett, és az elmúlt években számos más izraeli vezető is támogatásáról biztosította a kurdok nemzeti ügyét, köztük a néhai Simon Peresz államfő és Avigdor Liberman jelenlegi védelmi miniszter.

„Izrael és Amerika érdeke a kurd államiság létrejötte, elsőként Irakban. Eljött az ideje, hogy ezt Amerika is támogassa ” – jelentette ki legutóbb Ajelet Saked igazságügy-miniszter egy izraeli konferencián.