Összeállítják a vádiratot Donald Trump ellen az impeachment eljáráshoz

2019. december 5., 16:15

Szerző:

Az amerikai törvényhozás alsóházának elnöke, Nancy Pelosi bejelentette csütörtökön, arra kérte a képviselőház igazságügyi bizottságának elnökét, hogy állítsa össze a vádiratot, amelynek alapján elindíthatják az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) Donald Trump elnök ellen.

Pelosi sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Döntése bejelentésekor Nancy Pelosi úgy fogalmazott, az elnök személyes politikai céljai érdekében, a nemzetbiztonság rovására visszaélt hatalmával, tetteivel súlyosan megsértette az alkotmányt. A törvényhozóknak nincs más lehetőségük, mint a cselekvés, a demokráciánk a tét - tette hozzá.

Nem sokkal Pelosi bejelentése előtt Donald Trump a Twitteren azt írta, ha el akarják indítani az impeachment-eljárást ellene, akkor tegyék meg gyorsan, így tisztességes perünk lehet a szenátusban, és az ország minél előbb visszatérhet a normális kerékvágásba. Az elnök hozzáfűzte, a demokraták „megbolondultak”, nekik már nem számít semmi.

Az ügy hátterében egy telefonhívás áll, amelyben az amerikai elnök arra kérte az ukrán államfőt, Volodimir Zelenszkijt beszél Rudolph Giulianival, az ő ügyvédjével, New York volt polgármesterével a demokrata elnökjelölt-aspiránst, Joe Bident érintő ügyről. Donald Trump azt állítja, hogy Joe Biden 2014-ben, még amerikai alelnökként egy egymilliárd dolláros segély megvonásával fenyegette meg Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, ha nem a fiát, Hunter Bident nevezik ki az ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsi tagjának. Hunter Biden 2014-től 2019-ig viselte is a tisztséget, Donald Trump szerint pedig Joe Biden nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy váltsák le a Burisma Holdings ellen vizsgálódó Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi 2016-ban meg is történt, a kijevi parlament leváltotta a korruptnak tartott főügyészt, arra azonban nincs bizonyíték, hogy Joe Biden nyomást gyakorolt volna ezért a fia védelmében, és arra sem, hogy az ukránok valaha vizsgálták volna Hunter Biden ügyeit. Demokrata vádak szerint az amerikai elnök nyolcszor kérte Volodimir Zelenszkijt a Joe Biden és fia elleni vizsgálatra., azzal pedig, hogy külföldi segítséget kért egy politikai rivális elleni küzdelemben, megsértette az alkotmányt. 

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül Joe Biden élvezi a legnagyobb támogatottságot, valószínűleg ő lesz az, aki indulhat Donald Trump ellen a 2020-as elnökválasztáson.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.