Huszonegyre nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma | Netrix Media Systems

Huszonegyre nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma

2017. október 12. 08:18 - szerző: MTI

Huszonegyre nőtt szerda estére a Kaliforniában tomboló tűzvész halálos áldozatainak száma.

A heves szél újra felszította a lángokat Kalifornia északi vidékein, elsősorban a történelminek mondott borvidékeken. A tűzoltók képtelenek megbirkózni a lángokkal, a bozóttüzek száma szaporodik. A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője, Daniel Berlant szerdán este arról tájékoztatta a sajtót, hogy a keddi tizenhét után szerdán már huszonkét helyen pusztított bozóttűz.

Több mint háromezer-ötszáz ház – lakóépületek és üzletek sora – lett a tűz martaléka, szőlők és borospincék semmisültek meg, mindent hamu és füst borít. A Sonoma-völgy egyik részén a hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el.

A Sonoma megyei seriff, Robert Giordano arról számolt be, hogy több mint hatszáz ember eltűnt, de reményei szerint életben vannak, csak a tűz és a kaotikus helyzet miatt rendkívül nehéz a kommunikáció. Ezzel együtt a seriff arra számít, hogy a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma emelkedni fog. „A pusztítás óriási, bizonyos területekre még be sem tudunk menni, hogy felmérjük a helyzetet” – fogalmazott Giordano.

Napa megyében Calistoga városát kiürítették, a megyei katasztrófaelhárítási hivatal helyi vezetője, Diane Dillon arról tájékoztatta a sajtót, hogy a katasztrófaelhárítási hivatal munkatársai házról házra jártak, és távozásra szólították fel az ott élőket. Kötelező kiürítést rendeltek el Solano megyében is.

A napai tűzoltóság vezetője, Barry Biermann szerint az erős szél és az alacsony páratartalom csak segíti a tűz terjedését.

Kalifornia déli vidékein hűvösebb az időjárás, s ez segítette a tűzoltókat a lángok elleni küzdelemben.