Hatalmasat égett az Orbán-kormány szövegével az amerikai nagykövet

2017. december 22., 21:11

Szerző:

Saját korábbi megjegyzését is letagadta Pete Hoekstra, az Egyesült Államok nemrég kinevezett holland nagykövete – írja a Washington Post.

Az amerikai republikánus politikust a holland közszolgálati televízió híradójának, a Nieuwsuurnak adott interjúban kérdezték meg, miért mondta korábban, hogy Hollandiában no-go zónák vannak, amire úgy válaszolt, hogy ez egyszerűen álhír. Én nem mondtam ezt. Ez egy hamis állítás. Álhírnek is nevezhetnénk” – fogalmazott, amire a műsorban bejátszották azt a 2015-ös felvételt, amelyet Pete Hoekstra azt fejtegeti, hogy az iszlám már eljutott addig, hogy káoszba döntse Európát.

"Muslim Migration into Europe: Eurabia come True?" from DHFC on Vimeo.

 

„Káosz van Hollandiában is, ahol kocsikat gyújtanak fel, ahol politikusokat gyújtanak fel. És igen, Hollandiában vannak no-go zónák Hollandiában. vannak no-go zónák Franciaországban és Nagy-Britanniában is” – mondta a későbbi nagykövet 2015-ben a David Horowitz Freedom Center egyik konferenciáján. Bár az interjúban végül meg is mutatták az ezt tanúsító videófelvételt a politikusnak, Pete Hoekstra nem zavartatta magát túlságosan, és az abszurd humor kedvelőinek a szórakoztatására hazudott még egy egy hatalmasat. Egyszerűen letagadta azt is, amit egy perccel korábban mondott, vagyis hogy álhírnek nevezte volna a 2015-ös kijelentését.

 

A kommentárok már nem enyhén szólva nem voltak olyan elnézőek az új nagykövettel, mint amilyen ő akart volna lenni saját magával szemben. „Donald Trump új nagykövete hazudik a saját hazugságairól is” – hangzik az egyik lesújtó szalagcím.

A Hollandiában, Groningenben született Pete Hoekstra 1993 és 2011 között republikánus kongresszusi képviselő volt, Michiganből jutott be a törvényhozásba republikánus színekben. Két éven át a kongresszus hírszerzési bizottságának az elnöki tisztségét is betöltötte. A 2015-ös videójában beszél arról is, hogy a magyarországi menekültvátság alatt egy nappal azelőtt utazott el vonattal Budapestről Prágába, hogy egy kis pályaudvart – gyaníthatóan a Keleti pályaudvart – elárasztottak volna a menekültek. 

Nyugat-európai városok állítólagos no-go zónáiról egyébként lazán hazudott az Orbán-kormány is, mégpedig abban a brosúrában, amelyet tavaly az október 2-i kvótanépszavazást felvezető kampány alatt adtak ki. A brosúra tanúsága szerint több olyan európai ország van, amelynek városai tele van úgynevezett no-go zónákkal, Ezeket – állította a Rogán Antal kabinetminiszter égisze alatt összeállított kommüniké – „a hatóságok nem képesek ellenőrzésük alatt tartani”, nem érvényesül a befogadó társadalom jogrendje. Bár a kampányfüzet több száz ilyen no-go zónát említett, az öt érintett ország – Belgium, Svédország, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország – közül Belgium kivételével mindegyik ország budapesti nagykövetsége hangulatkeltésként ítélte el a kampányfüzetben sazereplő kijelentéseket. „Ön elhiszi, amit állít?" – nevette ki a BBC Newsnight című televíziós műsorának a vezetője, Evan Davis a botrány kitörése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.