Hatalmas földrengés rázta meg Mexikót, kétszáznál több halott

2017. szeptember 19. 23:52 - szerző: Ágoston Zoltán

Senki és semmi nem figyelmeztetett a természeti katasztrófára.

Kétszáznál több ember vesztette életét abban a földrengésben, amely kedden, helyi idő szerint délután egy órakor rázta meg Mexikót. Graco Ramírez kormányzó közlése szerint az ország közepén fekvő Morelos államban negyvenketten, helyi jelentések szerint Puebla államban tizenegyen, a fővárost körülölelő Mexikó államban pedig nyolcan haltak meg a Richter-skála szerint 7,1-es erősségű természeti katasztrófa miatt.

A mexikóvárosi polgári védelem vezetője, Luis Felipe Fuente kedden késő este országosan 150 halálos áldozatról beszélt, Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter későbbi közlése szerint pedig már legalább 224 halottja van a földrengésnek.

A földrengés hatalmas pusztítást végzett azokban a városokban, amelyeket elért. Epicentruma a Puebla állambeli Atecingo városától nyolc kilométerre délkeletre volt 51 kilométer mélységben, de az eddigi jelentések szerint csak Mexikóvárosban húsz épület omlott össze, a tömegközlekedés és az autóforgalom gyakorlatilag megállt, miközben az emberek tömegével menekültek az utcákra. A lenti videó azt örökíti meg, hogyan vált a földdel egyenlővé az egyik Reforma negyedben.


A legtöbb halálos áldozatot Mexikóvárosból jelentették, ahol mentők százai az éjszaka is folytatják a kutatást a romok között rekedt esetleges túlélők után, s a mentésben civilek százai is részt vesznek. Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester az este arról számolt be, hogy a fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van.

A Televisa helyi tévécsatorna híradása szerint az iskola romjai alól eddig nyolc gyermek és egy tanító holttestét emelték ki, s a mentők azon dolgoznak, hogy megtalálják a tizenegy, még hiányzó gyermeket. Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter elmondta, hogy a mentők az adott helyzetben nem tudnak munkagépeket bevetni, s puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között.

Szerte Mexikóvárosban a szirénák vijjogását lehet hallani, a mentőegységek mindenhova kutyákkal vonulnak ki, hogy a romok alatt megtalálják a túlélőket. Sok helyütt nincs áram, a megrepedt vezetékekből pedig szivárog a gáz. Az emiatt  menekülők tömegében időről időre felhangzik a kérés, hogy senki nem gyújtson rá cigarettára. Aurelio Nuño Mayer oktatási miniszter bejelentette, hogy a fővárosban további értesítésig zárva maradnak az iskolák.


Készült egy felvétel arról is, hogy betontömbök zuhannak alá a munkaügyi minisztérium épületéről.

https://twitter.com/Enrique_Acevedo/status/910215415351119872?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2F2017%2Fsep%2F19%2Fmexico-city-earthquake-anniversary-1985

Tony Galil, Puebló állam kormányzója eközben arról tett bejelentést, hogy Cholula városban a templomtornyok is összedőltek a földrengés miatt.

Bár Mexikóban elvileg kifinomult földrengés-előrejelző rendszer működik, a mostani természeti katasztrófa teljességgel váratlanul sújtott le az országra. Azelőtt, hogy megmozdult volna a föld, senki és semmi nem figyelmeztetett, hogy mi következik. Mexikóváros jelentős részben egy egykori tófenékre épült, amelynek a talaja felerősíti az akár több száz kilométer távolságban kitörő földrengéseket is.

Mexikó nemrég vészelte át a legpusztítóbb földrengést, amelyet valaha észleltek az országban. A Richter-skála szerint 8,2-es erősségű természeti katasztrófa 98 ember életét követelte, és 2,5 millió embert hagyott hajlék vagy valamilyen más alapvető szolgáltatás nélkül a Csendes-óceán partvidékén, Oaxaca és Chiapas államban. Enrique Peña Nieto államfő éppen Oaxaca felé repült, amikor a mostani földrengés megrázta az ország középső részét. A politikus azonnal jelezte, hogy visszatér Mexikóvárosba.

A mostani földrengés napra pontosan 32 évvel egy hasonlóan nagy természeti katasztrófa évfordulóján sújtott le a fővárosra. Az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket. Reggel még országszerte négymillió ember vett részt a polgári védelmi akcióban, amelyre az évforduló miatt kerítettek sort. Délelőtt 11-kor Mexikóvárosban még épületek evakuálását is szimulálták.