Guatemalában bevándorlók sokaságát tartóztatták fel

2021. január 18., 13:52

Szerző:

Valószínűleg az amerikai bevándorláspolitika gyors változásában bíznak, de egyelőre csalódniuk kellett.

Vasárnap több ezer embert tartóztattak fel a hondurasi határ közelében. Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai migránsoknak gumibotokkal és könnygázzal kellett szembenézniük Guatemalában, ahol a biztonsági erők elállták az útjukat – írja a BBC.

Becslések szerint 7000, főleg Hondurasból érkező migráns lépett be az elmúlt napokban az országba a szegénység és az erőszak elől menekülve. Ők azt remélik, hogy tovább utazhatnak Mexikó felé majd az Egyesült Államokba.

Az Egyesült Államok megválasztott elnök, Joe Biden ígéretet tett arra, hogy véget vet elődje, a republikánus Donald Trump szigorú bevándorlási politikájának, ám a szerdán hivatalba lépő Biden-kormány figyelmeztette a migránsokat, hogy ne keljenek útra, mivel a bevándorlási politika egyik napról a másikra nem fog megváltozni.

Minthogy a migránsok Guatemalán keresztül a Mexikó határa felé indultak, a biztonsági erők közbeléptek a délkeleti Vado Hondo falu közelében. Katonák és rendőrök egy csoportja elzárta az utat, sokokat megakadályozva az előrejutásban. A helyi média bemutatott egy videót is, amelyen a csapatok könnygázt, rohampajzsokat és botokat vetettek be a migránsok ellen. A közelharcban többen megsérültek.