Guatemala követi az Egyesült Államok példáját, Tel-Avivból Jeruzsálembe kötözteti az izraeli nagykövetségét

2017. december 25., 10:59

Szerző:

Jimmy Morales guatemalai elnök közlése szerint a közép-amerikai ország az Egyesült Államok példája nyomán Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetségét.  Az elnök egy Facebook-posztban tett bejelentést erről, azután, hogy tárgyalt Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel. Hozzáfűzte, hogy utasította a külügyminisztérumot a költözés előkészítésére, de ahogyan korábban Donald Trump amerikai elnök, ő sem jelölte meg ennek időpontját. Feltevések szerint 2-3 évig tarthat, amíg a misszió új helyet talál magának és berendezkedik Jeruzsálemben.

Donald Trump december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és bár voltak félelmek, hogy emiatt újra felrobban a Közel-Kelet – a Gázai övezetet uraló Hamász intifádát hirdetett –, néhány tüntetésen, elszórtan kitörő zavargásokon kívül ennek egyelőre nincs jele. Diplomáciai tiltakozásnak annál inkább. Négy napja az ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett elfogadta a Jeruzsálem státuszáról szóló amerikai döntést elítélő határozattervezetet. A kilenc ellenszavazat egyikét Guatemala adta le, amely az Egyesült Államok után a második ország lesz, amelynek a nagykövetsége Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik.

Jeruzsálem szerepéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az izraeli diplomácia éve óta tendenciózusan törekszik arra, hogy különféle ügyekben megnyerje magának a latin-amerikai országok támogatását, ellensúlyozandó azt a befolyást, amelyet a palesztinok élveznek az ENSZ-ben. Erre a támogatásra a televíziós showmanből elnökké avanzsáló Jimmy Morales már csak azért is hajlandó volt, mert 2017 elején egy ENSZ égisze alatt működő nemzetközi korrupcióellenes szervezet, az CICIG megpróbálta eltávolítani Guatemala éléről. Ez az eltávolítási kísérlet nem járt sikerrel, de az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió tiltakozása miatt az elnök sem tudta száműzni a szervezet vezetőjét, Iván Velásquezt az országából.