Frans Timmermans pártja nyerte az EP-választást Hollandiában, a szélsőjobb csak a negyedik lett

2019. május 24., 07:20

Szerző:

A hivatalos végeredményt csak vasárnap este teszik közzé, de az exit poll tanúsága szerint Hollandiában Frans Timmermans volt külügyminiszter pártja, a Munkáspárt (PvDA) nyerte az európai parlamenti (EP-) választást, az új holland szélsőjobb, az áprilisi tartományi megméretés győztese, Fórum a Demokráciáért (FvD) viszont csak a negyedik helyen végzett.. A sorrend így néz ki

  • A PvdA a voksok 18,1 százalékával végzett az élen, ami 5 képviselői helyet jelent az Európai Parlamentben. Ez kettővel több, mint ahány mandátuma a pártnak eddig volt.
Fotó: Bazánth Ivola
  • A Mark Rutte miniszterelnök fémjelezte Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) 15 százalékkal a második lett. Ez négy képviselői helyet ér, eggyel többet, mint eddig.
  • A Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) – az egyik olyan párt, amely kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból – 12,3 százalékot szerzett, és négy képviselőt küldhet az EP-be, eggyel kevesebbet, mint eddig. 
  • Az (FvD), 11 százalékkal lett a negyedik, ami három képviselői helyre elég.
  • A magyar demokráciáról szóló jelentés elkészítőjének, Judith Sargentininek a pártja, a zöld GroenLinks a voksok 10.5 százalékát kapta, amivel három képviselője lehet az Európai Parlamentben, eggyel több, mint eddig. 
  • A szociálliberális D66 a szavazatok 6.3% százalékát szerezte meg, ami után az eddigi négy helyett csak két képviselője lehet az Európai Parlamentben.
  • A legtöbbet a Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) veszítette, amelynek a szavazatok 4,1 százalékát sikerült megszereznie, így mindössze egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, hárommal kevesebbet, mint eddig.

Frans Timmermans volt külügyminiszter az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke és az Európai Szocialisták Pártjának (PES) a csúcsjelöltje nyerte az EP-választást. Orbán Viktort nem kell túlbecsülni – mondta lapunknak adott februári interjújában. A múlt héten ki is akart állni egy vitára a magyar miniszterelnökkel, de elutasították, az MSZP-Párbeszéd vele zárta a kampányát.

Az EP-választásokat május 2-26. között tartják az Európai Unió 28 tagországában. Hollandia és az Egyesült Királyság csütörtökön tartotta a megméretést, amely Írországban pénteken, Csehországban két napon át, pénteken és szombaton zajlik, Szlovákia lakói szombaton, az összes többi tagországéi vasárnap járulhatnak az urnák elé.