Figyelmeztetik Erdoğant: nem ringathatja magát illúziókba

2017. április 19. 17:08

A halálbüntetés esetleges visszaállítása Törökországban összeegyeztethetetlen lenne az ország Európa Tanács-i tagságával – jelentette ki Yves Cruchten, a nemzetközi szervezet Parlamenti Közgyűlésének luxembourgi jelentéstevője szerdán kiadott nyilatkozatában.

A jelentéstevő arra emlékeztetett, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács 47 tagországának egyikében sincs halálbüntetés. A halálbüntetés elutasítása alapvető elve a nemzetközi szervezetnek – hangsúlyozta.

Hozzátette, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének segítségével Európa halálbüntetés-mentes kontinenssé vált, a kivégzések eltörlése melletti elkötelezettség a csatlakozás és a tagság feltételei között szerepel.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök nem ringathatja magát illúziókba, a közgyűlés nem fog elfogadni semmilyen visszalépést ezen a téren – húzta alá a jelentéstevő.

Újabb népszavazásokat írna ki


Recep Tayyip Erdoğan török elnök kilátásba helyezte hétfőn, hogy újabb népszavazásokat ír ki az Európai Unióhoz történő csatlakozásról és a halálbüntetés visszaállításáról. Erről egy nagygyűlésen beszélt a híveihez Ankarában, miután előző nap a központi választási testület kihirdette a hatáskörét nagy mértékben kiszélesítő referendum eredményét.

Erdoğan megismételte a kampányidőszakban szinte naponta tett ígéretét, hogy népszavazásra bocsátja a 2004-ben eltörölt halálbüntetés visszaállítását is, amelynek szükségességét a tavalyi puccskísérlet miatti felelősségre vonásokkal indokolja. Kijelentette, nem tart attól, hogy az Európai Unió akadályokat gördít Törökország csatlakozása elé a halálbüntetés visszaállítása miatt – írja az MTI.

„Ha a parlament jóváhagyja, én aláírom. Ha nem, akkor referendum lesz. Nincs módunkban megkegyelmezni mártírjaink gyilkosainak” – mondta.

Egyedül Orbán gratulált Erdoğannak az EU-s vezetők közül


Erdoğannak elsőként İlham Əliyev azerbajdzsáni elnök gratulált. Hétfőn Orbán mellett a fehérorosz diktátor, Alexander Lukasenko is elküldte gratulációját.

Az európai államok közül egyedül Nagy-Britannia küldött gratulációt külügyminiszteri szinten Törökországba. Az Európai Unió vezetőinek többsége ugyanakkor attól tart, hogy Törökországban az elnöki rendszer bevezetése csupán a diktatúra kiépülését hozza magával. Vezető osztrák politikusok már jelezték is, hogy meg kellene szakítani a harminc éve akadozó uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal a megkérdőjelezhető eredményű vasárnapi népszavazás után.