Ferenc pápa szerint a katolikus egyház késve reagált a pedofilügyekre, és szégyellheti magát a szexuális visszaélések miatt

2017. szeptember 21. 17:32 - szerző: MTI

Ő többé nem ír alá kegyelmi kérvényt.

Az egyház késve lépett fel a képviselői által gyermekeken elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben – hangsúlyozta Ferenc pápa csütörtökön a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságot fogadva a Vatikánban. A katolikus egyházfő gyorsabb és szigorúbb eljárásra sürgette az egyházi hatóságokat.

Ferenc pápa kijelentette: az a korábbi gyakorlat, hogy a pedofíliával vádolt papokat más egyházmegyébe helyezték át, hozzájárult a lelkiismeretek altatásához, és amikor a probléma tudatosítása késik, a megoldás is késik. A szexuális visszaélések botránya borzasztó romlás az egész emberiség számára, sebezhető gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket sújt minden országban és minden társadalomban. Az egyház számára nagyon fájdalmas tapasztalat volt ez. „Szégyent érzünk a felszentelt pásztorok által elkövetett visszaélések miatt” – fogalmazott.

Fotó: Reuters / Tony Gentile

A pápa a kiskorúak védelmében 2014-ben felállított pápai bizottságot fogadta. Bejelentette, úgy döntött, hogy a pedofíliaügyek továbbra is a Hittani Kongregáció hatáskörében maradnak, és nem kerülnek át szentszéki bírósági szervekhez. Ezt azzal magyarázta, hogy egyesekben még mindig nem tudatosodott, mekkora problémáról van szó, ezért jobb, ha a Hittani Kongregációnál marad. Elismerte, hogy a szexuális visszaélések ügyei felgyülemlettek, és több eset régóta kivizsgálásra és ítéletre vár. A gyorsabb eljárás érdekében az ügyek osztályozását szorgalmazta. Ezenkívül javasolta, hogy Charles Scicluna érsek, a szentszék ügyésze vezette vizsgálati és jogászi munkát a helyi egyházmegyék püspökei is segítsék.

Ferenc pápa szerint ha kiskorúakról van szó, elég egyetlen bizonyított visszaélés a fellebbezés nélküli ítéletre. Megjegyezte, hogy az elítélt a pápához fordulhat kegyelemért, de ő azt nem fogja aláírni. „Ezt a hibát nem követem el többé” – mondta a pápa magyarázatként megemlítve, hogy pápasága elején megkegyelmezett egy olasz papnak, aki utána ismét visszaélést követett el.

„Csúnya betegség ez, ki kell irtani” – jelentette ki Ferenc pápa a pedofíliáról.

A kiskorúak védelmében felállított bizottságot Sean Patrick O’Malley bíboros vezeti. A bizottság tagjai között volt két áldozat is, az ír Marie Collins és a brit Peter Saunders, akik gyermekkorukban szenvedtek el erőszakot papoktól. Saunders 2016 februárjában, Collins idén márciusban távozott, hatástalannak nevezve a bizottság munkáját.

A Vatikán legutóbbi adatai szerint szexuális visszaélés elkövetése miatt 2004 és 2013 között kilencszáz pap veszítette el egyházi státusát. Ugyanebben az időszakban évente hatszáz pedofíliafeljelentés érkezett a Vatikánba, többségük évekkel vagy évtizedekkel korábban elkövetett esetekre vonatkozik.