Ferenc pápa reagált a szexuális visszaélések eltussolásának a vádjára, szerinte a válasz az ima és a hallgatás

2018. szeptember 3., 19:34

Szerző:

Egy vatikáni misén mondott beszédében reagált Ferenc pápa hétfőn Carlo Maria Vigano olasz érsek, volt washingtoni nuncius támadásaira, hangsúlyozva, hogy az egyetlen választ az ilyen embereknek a hallgatás és az ima jelenti. 

Ferenc pápa a nyári pihenője után bemutatott legelső vatikáni misén azokról a nem jó szándékú emberekről beszélt, akik a katolikus egyházon belül csak a botrányt keresik, a megosztottságot, pusztítást. A vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában a katolikus egyházfő kijelentette, ezekkel szemben a válasz egyetlen eszköze az ima és a hallgatás, mivel az igazság csendes, halk, nem zajong. 

Ferenc pápa az augusztus 26-i dublini misén
Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Vigano még 2015-ben leváltották a washingtoni nunciatúra éléről, majd 2016-ban nyugdíjba vonult. Jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, mivel állításai szerint veszélyben érzi magát.  Az érsek augusztusban 11 oldalas dokumentumot közölt, azt állítva, hogy Ferenc pápának tudomása volt a volt washingtoni érsek Theodore McCarrick által elkövetett szexuális visszaélésekről, akit az egyházfő augusztusban megfosztott bíborosi címétől. 

Vigano vádjaira a pápa az Írországból a Vatikánba tartó repülőúton csak röviden válaszol, hangsúlyozva, hogy a a dokumentumban lévő állítások magukért beszélnek. A pápa az őt erről kérdező újságírókat arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.